Опитайте приставката на Lekuvai.bg за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните новини директно в браузъра.
  • Днес: неделя, март 24, 2019

Най-важният витамин за жените! Липсата му води до ранно посивяване, образуване на ракови клетки, стоматит

юни13/ 2018

Фолиевата киселина (витамин B9) принадлежи към водоразтворимите витамини. Учените и лекарите отдавна признават, че това вещество е основата на основите на човешкото тяло.

Частично витамин В9 се синтезира в червата, но по-голямата част от него идва отвън.

Фолиевата киселина участва в синтеза на кръвните клетки (еритроцити, левкоцити и тромбоцити), аминокиселини и РНК регулира развитието на нови клетки, за химически процеси и ензимна активност.

На витамин В9 е богата маята (суха и прясна), говеждо и пилешки дробчета, фъстъци, спанак, целина, магданоз, риган, мента, малина листа … Но в процеса на топлинна обработка, значителна част от веществото се губи, така че трябва своевременно трябва да попълваме резервите в организма.

продукти, съдържащи фолиева киселина

Таблетките фолиева киселина струват стотинки в аптеката, но ползите от приемането им са безценни! В края на краищата липсата на витамин В9 влияе върху функционалността на всички системи на тялото. На първо място, този витамин регулира растежа на полезните клетки, така че, когато е кратък, раковите клетки започват да се развиват неконтролируемо.

Умствено изоставане при деца, смущения в процесите на централната нервна система и образуване на кръвни съсиреци – това е само началото на списъка на усложнения, предизвикани от недостиг на фолиева киселина. Безпричинната тревожност, проблеми с паметта, анемия, стоматит, ранно побеляване, параноично състояние, ранна менопауза, тежки мигрени, инфаркти, инсулти … Само си представете!

Дневният прием на витамин B9 е индивидуален и зависи от начина на живот на човека, тъй като фолиева киселина се консумира по-бързо при хора, които практикуват спорт, както и плажуващи. Пушачите, хората, които злоупотребяват с алкохол, и жените, които приемат хапчета за контрол на раждаемостта също автоматично попадат в тази категория.

Оптималната доза за възрастен е 200-500 микрограма на ден, при условие, че пациентът го приема редовно. Минималната доза гарантира нормалното функциониране на тялото. Но в случай на повишен умствен и физически стрес, или простудно заболяване, дозата трябва да се увеличи.

Периодът на бременност и кърмене също изисква значително увеличаване на дозата на витамина, но без да се консултирате с лекар, е по-добре да не го правите. По принцип, за бременни жени, B9 е витамин номер 1! Без това нормалното развитие на плода е просто невъзможно.

 

Хипервитаминоза в случай на фолиева киселина – екстремна рядкост e и да се получи чрез храната на практика е невъзможно, а с фармацевтичният препарат да се постигне излишък, трябва да се пие в продължение на месеци и с шепи … Последиците се проявяват под формата на превъзбуденост, нарушения на съня и диария.

Важно! Витамин В9 напълно абсорбира само в тандем с витамин В12 или в комбинация с други витамини . Вземете таблетките веднага след като се нахраните, с вода. Между другото, след седмица на взимане в огледалото ще забележите промените: косата ще стане еластична и блестяща, а цветът на лицето и еластичната кожа ще бъдат като на 20-годишните.

Влез сега в най-бързо развиващата се здравна група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"
loading...