Опитайте приставката на Lekuvai.bg за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните новини директно в браузъра.
  • Днес: неделя, март 24, 2019

Как да възстановите износеният хрущял

юни28/ 2018

Нашите стави са подвижни кости, покрити с хрущялна тъкан. 80% от движенията на човешкото тяло – ротация, флексия, удължаване, намаляване, изтегляне, скачане, свиване- възниква благодарение на ставите. По време на живота на човек, ставите са подложени на огромно натоварване и в повечето случаи това рефлектира след време.

изхабени стави

Степента на износване на ставите зависи от много фактори: начин на живот, занятие, наследственост, екология.

 Храненето играе огромна роля за запазването на здравето на ставите и съседните тъкани. Храната, която влиза в тялото, е способна да възстанови увредения хрущял и да го унищожи още повече.

храна за ставите

Храна за хрущяли и стави

Продукти, които увеличават еластичността

Колагенът е необходим за увеличаване на еластичността на хрущялната тъкан. За да помогнем на тялото да произвежда колаген, диетата трябва да включва яйца, месо, млечни продукти, риба.

колаген за ставите

Продукти за изграждане на хрущялна тъкан

Веществата, отговорни за конструкцията и целостта на хрущялната тъкан, са хондроитин и глюкозамин . Под формата на хранителна добавка можете да закупите в аптеката или просто да приемате храни богти на тях в диетата си. Пилешко месо, чисто говеждо, нискомаслени сортове кашкавал, червена риба, както и желета допринасящи за синтеза на необходимите редуциращи вещества.

Продукти за изграждане на хрущялна тъкан

Продукти за активиране на възстановяването на хрущялна тъкан

За да ускори процеса на възстановяване в тъканите, тялото се нуждае от определен набор от витамини, макро- и микроелементи.

Зелените зеленчуци, сушени плодове, ядки, пшенични трици са богати на магнезий, елемент, отговорен за здравето на нервните окончания около ставата.

Морската риба и морските дарове са богати на фосфор . 

Калция пък укрепване костната тъкан се среща в млекопреработените, ферментиралите продукти, както и в сусамените семена и чиа.

Витамин D , който стимулира абсорбцията на калций, се открива в черен дроб на треска, масло, яйчни жълтъци.

Витамините А, Е и С , необходими за храненето на тъканите, са богати на червени зеленчуци и плодове, цитрусови плодове, касис, кайсии.

 

Храна, която унищожава хрущялите и ставите

Състоянието на тъканта на хрущяла се влияе неблагоприятно от продукти, съдържащи излишък от оксалова киселина : спанак, киселец, магданоз, ревен, целина, какао на прах, шоколад. 

Храна, която унищожава хрущялите и ставите

Изключете газирани напитки, хляб от висококачествено пшенично брашно, пушено месо. Премахнете продукти, съдържащи пурини (излишък води до подагра): мазно свинско и говеждо месо, кафе, силен черен чай.

храни които вредят на ставите

В основата на менюто, за да се възстановят хрущялите ви трябва да има зърнени храни и зеленчуци (печени, задушени, в умерени количества сурови). Животинските протеини са 20% от общата дневна диета, при условие че се консумират редовно. Пийте много вода, компоти без захар, билков чай от шипки и френското грозде също ще бъде от полза.

как да се храня при проблеми в ставите

Тези съвети ще ви помогнат да започнете с превенцията отсега, ако нямате вече проблеми. Надяваме се, че вие ​​от своя страна също ще ги споделите и ще помогнете на хората около вас!

Влез сега в най-бързо развиващата се здравна група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"
loading...