Опитайте приставката на Lekuvai.bg за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните новини директно в браузъра.
  • Днес: неделя, май 19, 2019

Защо този проблем мъчи почти всяка втора жена и как да се справим с него само с натурални средства

юли15/ 2018

Жените са по-често засегнати от запек, отколкото мъжете. Това е свързано с измененията на хормоните в тялото преди, по време и след месечния цикъл, а и през бременността.

Счита се, че за това са отговорни естрогенът и прогестеронът. В холистичната медицина нито един орган не работи изолирано.

Тялото е единна система и всички процеси в него са взаимосвързани.

 

Какво представляват женските полови хормони?

Фоликулостимулиращият (ФСХ) и лутеинизиращият хормон (ЛХ) се отделят от предния дял на хипофизата. Те влияят върху яйчниците за производството на женските полови хормони. ФСХ стимулира секрецията на естрогена, а ЛХ – на прогестерона. В различните етапи на месечния цикъл нивата на ФСХ и ЛХ имат характерна особеност. Във фазата преди овулация яйчниковият фоликул претърпява серия от трансформации под действието основно на фоликулостимулиращия хормон и естрогена. След пълното „узряване” на фоликула, се освобождава готовата яйцеклетка. Процесът се нарича овулация. Във втората част на месечния цикъл  – между 12 и 15 ден – остатъците от яйчниковия фоликул формират жълтото тяло. През лутеалната (постовуларна) фаза хормоните сменят ролите си. Нивото на лутеинизиращия хормон се повишава, което стимулира жълтото тяло да секретира прогестерон, а нивото на ФСХ спада. Прогестеронът е важен за оплождането и изпълнява ролята на протектор през бременността.

 

Какво представлява стомашно-чревната система?

Долната стомашно-чревна система включва стомаха, тънките черва и дебелото черво. Тънките черва сортират чисти и нечисти вещества. Те най-общо казано решават кое да остане и кое да се изхвърли. Това, което остава, преминава в кръвта и чрез нея достига до цялото тяло. Това, което ще се изхвърли, продължава своя път навън през дебелото черво. Дебелото черво абсорбира вода, заедно с която изхвърля изпражненията. Там също има богата микрофлора и лимфни тъкани, които допълнително позволяват на полезните вещества, които тънките черва не са успели да вземат, да преминат в тялото.

 

Каква е връзката между запека и хормоните?

Както вече стана ясно, по време на лутеалната фаза, тялото на жената се подготвя за оплождане и за имплантация, съхранение и изхранване на оплодената яйцеклетка. През това време често настъпва запек или пък по-трудно изхождане, понякога съпроводено с по-твърди изпражнения. Всичко това е напълно нормално. От една страна, при всяко изхождане тялото изпитва контракции (свиване) на мускулите, които са естествени, за да се придвижи по-лесно съдържанието на дебелото черво. Това никак не е подходящо, ако в същото време анатомично близкия орган яйцеклетката се опложда и се опитва да се закрепи за матката. Всеки спазъм би бил рисков. От друга страна, тялото иска да се запаси с допълнително полезни вещества, които биха били полезни за евентуалното изхранване на плода. Т.е. запекът е напълно нормално явление по това време на месеца и няма място за притеснение. Това е естествена защита и подготовка на тялото за евентуална бременност.

 

Когато стане ясно, че няма оплодена яйцеклетка, тогава тялото изпраща сигнали и кръвоносните съдове се разширяват. Започва излющване на ендометриума (външния слой на матката) и заедно с тази кръв тялото напуска и неоплодената яйцеклетка. През това време изхождането става леко и бързо, дори може да е съпроводено с леко разстройство.

Това се повтаря всеки месец.

Наблюдавайте тялото си. Ако забележите, че имате известен проблем с изхождането само няколко дни от месеца – не се тревожете. Обогатете храната си с фибри и приемайте повече течности. Ако обаче, запекът съпътства ежедневието ви, тогава трябва да помислите за помощ. Такива биха могли да бъдат фибрите от псилиум – известен като най-безвредния лаксатив.

Фитопродуктът LaxaL (Лаксал) е с основна активна съставка органичен Псилиум и е едно от най- безвредните и ефикасни средства за борба със запека. Ще откриете в аптеките и без рецепта или online директно от производителя ТУК.

Влез сега в най-бързо развиващата се здравна група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"
loading...