Опитайте приставката на Lekuvai.bg за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните новини директно в браузъра.
  • Днес: понеделник, май 20, 2019

Мислите, че 120/80 е нормално кръвно налягане? Вижте какви са новите приети граници

юли18/ 2018

Общоприетото мнение, че нормалното кръвно налягане е 120 на 80, и че за всички стойности над това трябва спешно повикване за спешна визита на кардиолог – повече не се притеснявайте. Европейското кардиологично сдружение издава нови инструкции, според които нормално е 140 систолно и 90 диастолно налягане. 
Проф. др. Бранко Белесилин, кардиолог от Клиничния център в Сърбия, преди световния ден на сърцето, говори за сръбския Blic за новите критерии.

„Повечето хора смятат, че 120 на 80 е нормална стойност на кръвното налягане.

Въпреки това, кръвното налягане до 140 на 90 е границата, която се счита за нормална. Това обаче не важи за диабетици, за които границата е 130 на 89, както и при застаряващото население „, казва Белеслин. 
Преди, обаче, се е смятало, че ако някой има кръвно налягане 139 на 89 вече е в предхипертонично състояние, че трябва да пие лекарства, за да няма риск от инфаркт или инсулт. Въпреки това, както всичко се променя, така се и увеличават тези граници. В Европа критериите за високо кръвно налягане са малко по-гъвкави.

Влез сега в най-бързо развиващата се здравна група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"
loading...