Опитайте приставката на Lekuvai.bg за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните новини директно в браузъра.
  • Днес: неделя, април 21, 2019

Експертът по дълголетие: Едно упражнение само и край с болките в гърба и врата

юли22/ 2018

Природата е възнаградила човечеството с лекота, но за това плащаме много заболявания на гръбначния стълб, а не само. Гърбът е подкрепата на нашето тяло и през целия му живот е под огромен натиск.

Тичане, скачане, ходене, остри склонове, завои, повдигане на тежести – всичко това по един или друг начин засяга състоянието на гръбнака.
С течение на времето, прешлените все повече и повече се трият един в друг и разстоянието между тях намалява, интервертебалните дискове се докосват.

Това води до деформация и изместване на дисковете, притискане на нервните кухини и кръвоносните съдове. Какво можем да направим, за да избегнем това?
Сега ще споделим с вас упражнение за укрепване на гръбначния стълб , което ще помогне за бързото му привеждане в съответствие.

Здрав гръбнак
Повечето хора водят начин на живот, който изобщо не допринася за здравето и дълголетието. Съвременният живот принуждава хората да прекарват повече и повече време в седене, което е много вредно за здравето ни и особено за състоянието на гръбначния стълб. Не толкова отдавна се появи фраза: „Седенето е ново пушене!“ И наистина е така. Седенето причинява на тялото не по-малко вреда.
Най-често няма начин напълно да промените начина на живот, но винаги има възможност да се справите с гръбнака си. За това не е необходимо толкова много. Експертът по дълголетие Александър Дросников препоръчва само едно упражнение, което ще помогне за коригиране на позата и подравняване на гръбначния стълб.
За да изпълните това упражнение, се нуждаете само от стол. Началната позиция е седнала, коленете под прав ъгъл, стъпалата са здраво на пода. Ръцете се поставят на бедрата, китките почиват на дъното на корема. Сега бавно започва да артикулира гръбначния стълб.
Трябва да се огънете така, че кокалчето да се намира успоредно на пода. Трябва да почувствате това отклонение, само в това положение всички части на гръбнака са подравнени. След като поправите гръбнака в това положение, започнете да натискате ръцете си върху бедрата си.
С цялото си тяло се изкачвайте, докато трябва да почувствате как всеки прешлен е отделен един от друг. В главата си си представете това, но физически сложите ръцете си на бедрата си и се простирате все повече и повече. Почувствайте всеки гръбнак.
Сега концентрирайте вниманието си върху шията. Отпуснете натиска на ръцете и започнете бавно да дърпате врата. Повече гърло, не брадичка, не забравяйте да запазите отклонението. Свийте мускулите на горната част на гърба и отново добавете натиск с ръцете си. Трябва да се наведете така, че ръцете ви да са изправени напълно. Останете на това място за няколко минути и после се отпуснете.
Всеки човек се нуждае от различно време, за да завърши това упражнение. Можете да завършите упражнението, когато усетите пълното отклонение на гръбначния стълб. Но честотата на упражнението зависи от вашето желание, но колкото по-често, толкова по-добре.
След упражнението ще се чувствате облекчени, дисковете ще застанат на място, гръбнакът ще се изправи. Ако правите това упражнение редовно, ще забележите как се подобрява здравето. От гръбначния стълб зависи работата на много вътрешни органи, всеки прешлен е свързан с определен орган. Това упражнение помага да се възстанови кръвоснабдяването и да се подобри работата на цялото тяло.
В този видеоклип Александър Дрозенников разказва подробно и показва как да изпълнявате това прекрасно упражнение.
Никога не е твърде късно да се занимавате с гръбначния стълб и здравето си като цяло и това не изисква никакви титанични усилия. Само едно леко упражнение , което не отнема много време, но ще бъде от голяма полза за вас. Превърнете го в навик да го правите всяка сутрин – и животът ви ще се промени. Здраве и дълголетие за вас!

Ако тази статия беше полезна за вас – споделете я с приятелите си!

Video Playback Not Supported

Влез сега в най-бързо развиващата се здравна група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"
loading...