Опитайте приставката на Lekuvai.bg за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните новини директно в браузъра.
  • Днес: неделя, март 24, 2019

Топ климатологът проф. Георги Рачев с гореща прогноза за август – ето кога е перфектното време за море (ОБНОВЕНА)

август07/ 2018

С началото на месец август времето се оправи като по поръчка за летните отпуски. За ден ни се наложи да захвърлим чадърите и да извадим най-оскъдните си дрехи. За радост на всички, които чакаха лятото, прогнозата за целия месец ни обещава топло и сухо време, това заяви пред нашата камера климатологът проф. Георги Рачев.

  

– Здравейте, професор Рачев, докога ще може да се радваме на слънце?

– Аз искам малко да възразя… това, което беше преди три-четири дни пак е лято.Това  облачно и малко мрачно време създават впечатлението, че е студено-не е студено. всяка година през юли месец 1-2 пъти се случва тръгне човек с якенце, с някаква жилетчица рано сутринта.

Мога веднага да кажа дори да не се връщам по времето на баба, дядо и така нататък, през лято на 2014 година също имаше много валежи, тогава се случи и нещастието в  Аспарухово, където загинаха 15 български граждани.  2005 година когато пак беше толкова дъждовно пък се удавиха 20 души нещо напълно недопустимо. Тази година имаше две жертви и то те не са от природна естество, а по-скоро малшанс,  което показва че хората и този път не сме си взели поука.

Дъждовен беше юли месец и то в половин България.  С норма и половина-две над нормалното бяха валежите на някои места. В София, Бургас и други беше три пъти. В Предбалкана и западните Родопи четири пъти над нормата в резултат на което ще ви кажа, че произведохме милиард и половина часа електроенергия в електрически централи повече от нормалното. И тези милиард и половина мога смело да ви кажа, че не струват нищо, защото просто имаше вода, но предполагам че вашата сметка за ток не е намаляла, въпреки това.  През юли паднаха 35% – една трета от годишните валежи паднаха в рамките само на един месец. В София имаше дни, в които валя по пет пъти. 

 Очаква ни  топло, слънчево и сухо време.  Единствено около 8-ми август в Североизточна България и планините има вероятност за краткотрайни летни валежи за по час-два, след което отново слънце, слънце, слънце и топлина. Още повече, че между 10-ти и 17-ти очакваме времето не само да е топло, защото времето над цяла България ще бъде много приятно, много топло, а максималните температури ще бъдат в рамките на 28 – 29  градуса ще е топло ама не и горещо. Очаква се в низините температурата да достигне до 35 градуса, което вече върви към горещо но не и повече от това.  Чудесно време за море.  Чудесно време за тези които са на работа на полето да си приберат продукцията. Чудесно време за почивка и релакс и наистина ще се топлим.

– А какво може да очакваме от есента и ще има ли дълго „циганско лято“?

– „Циганското лято“ е по принцип е около Димитровден. Толкова далече ако трябва да прогнозираме, то е по-добре да хвърляме боб или да гледаме на кафе. Въпреки всичко аз съм привърженик на дългосрочните промени, защото човек не може да се примири с това да не може да знае какво ще се случи след време. Трябва да се опитваме да го познаем. Между другото това дава сериозни резултати – хубава есен. Септември и октомври месец се очертават като нормални в температурно отношение и като казвам нормални – това са нормалните за съвременния свят. Малко по-топли от тази прословута норма на Световната метрологична организация със сравнения от 6о-та до 91-ва година, които са със сравнително ниски температури. Хубаво нормално лято почти без валежи

Очаква ни една много хубава есен, като пример ще кажа, че за нашето Черномориене се очаква температурата на морската вода да не падне под  25 градуса поне до първия учебен ден, а това е един невероятен бонус.

 Ето сега например наскоро бяха горещници 28-ми, 29-ти  и 30-ти юли. Те бяха граматични тестове, според народните поверия, те отговарят на декември, януари и февруари. По тях хората гадаят какво ще бъде времето през зимата – дали ще вали сняг, дали ще е студено или топло. Така че ако можем да се доверим на поверията, ни очаква шарено време – сняг, дъжд, ще има и студ.

– А такава ли зима ни очаква наистина?

– В интерес на истината трябва да ви кажа, че големите световни метрологични центрове също дават топла зима за Балканския полуостров, предстои да видим.

– Може би като тази, която измина?  Имаше малко сняг или поне по-късно заваля.

– Имаше доста сняг, но в планините. В равнините сравнително късно заваля, но беше сравнително мека и топла зима. По Коледа може да се срещнем пак и да видим дали сме познали. 

Цялото интервю с топ климатологът проф. Георги Рачев вижте във видеото на TV! 

Влез сега в най-бързо развиващата се здравна група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"
loading...