Опитайте приставката на Lekuvai.bg за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните новини директно в браузъра.
  • Днес: четвъртък, март 21, 2019

Защо като хапваме плодове и зеленчуци се подува корема ни и имаме дискомфорт и как да се справим с него

август08/ 2018

Защо усещаме дискомфорт при прием на плодове и зеленчуци?

Лятото се определя като сезонът на плодовете и зеленчуците. Жегите не ни позволяват да се храним много обилно, предпочитаме леки ястия, наблягаме на пресните плодове и зеленчуци, които са много полезни за нашето здраве.

Те съдържат витамини и минерали, полезни хранителни вещества, от които имаме нужда, за да запазим здравословния баланс на организма си.

Често обаче се случва именно, когато уж се храним здравословно и приемаме повече плодове и зеленчуци, точно тогава да страдаме от неприятно подуване, газове и дискомфорт в коремната област.

Уж сме свалили няколко килограма, а банският издава подуто коремче и това автоматично влияе на доброто ни настроение и усещане за почивка. Защо се случва така?

Плодовете и зеленчуците съдържат множество целулоза и фибри, които често водят до подуване и газове. След като изядем една ябълка или друг плод (зеленчук), те преминават през множество сложни процеси в храносмилателната система, за да могат да ни „подарят” всичките си полезни вещества. Част от тази система са храносмилателните ензими, които подпомагат разграждането и усвояването на хранителните вещества. Ако на нас ни липсват някои от храносмилателните ензими, които се грижат за доброто храносмилане, ефектите са налице – газове, подут корем, спазми и болки в областта на червата.

Ензимите са едни от най-важните, но и доста пренебрегвани елементи в съвременното хранене. Това са протеинови комплекси, които ускоряват всяка химическа реакция в човешкия организъм. Дефицитът дори само на един ензим може да предизвика неправилно протичане на цяла поредица от процеси. Най-важните седем храносмилателни ензима са: амилаза (преработва въглехидратите), протеаза (преработва протеините), липаза (преработва мазнините), лактаза (разгражда лактозата в млечните продукти), целулаза (разгражда целулозата), алфа-галактозидаза (помага при преработката на въглехидрати от бобовите и зелевите растения) и бромелаин (подпомага смилането на белтъчините). Някои от ензимите се произвеждат в човешкия организъм, но други могат да бъдат набавени единствено чрез външен прием. Хората хилядолетия наред са ги приемали чрез суровата си храна (топлинната обработка „убива” ензимите). Природата се е погрижила във всяка храна да са налични и ензими, необходими за нейното разграждане. Но, в днешно време, дори плодовете и зеленчуците преминават през обработка, която да ги запази повече време „свежи” и добре изглеждащи. За съжаление, това третиране унищожава не само ензимите, но и множество от полезните вещества. Затова много често допълнителният прием на храносмилателни ензими не само подпомага собствената храносмилателна система, но и пести ресурси и сили на организма.

Продуктът Ензи-Мил съдържа най-важните храносмилателни ензими, подбрани от неживотински източници – Амилаза, Липаза, Протеаза 4.5, Протеаза 3.0, Алфа-галактозидаза, Лактаза, Целулаза, Бромелаин. Те подобряват усвояването на важните за организма нутриенти (въглехидрати, мазнини, протеини, витамини и минерали). Таблетките са устойчиви на стомашната киселинност и имат широк спектър на действие. Ензи-Мил действа бързо и надеждно! Не води до зависимост! Ензи-Мил не съдържа животински продукти, оцветители и консерванти! Можете да го намерите в кутии от 60 и 15 таблетки!

Търсете в аптеките и без рецепта или онлайн, директно от производителя, на https://botanic.cc/products/enzymill/.

Ензи-Мил   – за доволен стомах!

Влез сега в най-бързо развиващата се здравна група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"
loading...