Опитайте приставката на Lekuvai.bg за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните новини директно в браузъра.
  • Днес: вторник, юли 16, 2019

Важна информация за пенсиите и как ще се изплащат-Ето колко пари са ви гарантирани за втора пенсия

август10/ 2018

Хората, които първи ще получат втора пенсия, най-вероятно няма да имат право на пожизнена такава, защото ще имат малко натрупани пари в партидата си.

Изплащат парите по три схеми
Частните пенсионни фондове ще гарантират минимална втора пенсия на хората, родени след 1959 г., които задължително се осигуряват в тях.

Това предвиждат нови правила, приети от работна група с участието на социалното министерство, синдикатите и пенсионните дружества.


Първите, които ще получат пари по втория стълб, ще бъдат хората излезли в пенсия през 2021 г. и това ще са жени, уточни министър Бисер

Петков.

Ако те са се осигурявали върху средния осигурителен доход (в момента той е малко под 900 лв.), въобще няма да могат да получат пожизнена пенсия, защото няма да имат достатъчно пари по личната си партида. Те ще може да получават 10 години по 76,93 лв. на месец. Тези, които се пенсионират през 2024 г., може да получат пожизнена пенсия от 60 лв. Но ако искат месечната им пенсия да бъде гарантирана, сумата намалява на 48,52 лв.

Парите за втора пенсия ще се изплащат по три схеми – пожизнена пенсия, разсрочено – на равни вноски или еднократно. Пожизнена пенсия може да получава лице, което има натрупани достатъчно средства в индивидуалната си партида в универсалния пенсионен фонд, така че размерът на месечната сума да не бъде по малък от 20% от минималната пенсия за стаж и възраст.

Влез сега в най-бързо развиващата се здравна група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"
loading...