Опитайте приставката на Lekuvai.bg за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните новини директно в браузъра.
  • Днес: петък, февруари 22, 2019

Това наистина вече е голям порбив! Новият революционен начин за диагностика и борба с рака

август10/ 2018

Ежегодно се регистрират хиляди нови случаи на рак, за съжаление повече от половината от тях са в късните етапи. В този случай, ако туморът се открие в началния етап, той може да бъде излекуван приблизително в 95% от случаите.

Ето защо учените непрекъснато търсят нови ефективни начини за диагностициране на рака .

От особен интерес в това отношение са циркулиращите туморни клетки (CTCs) – ракови клетки, които са се отделили от съществуващия тумор в тялото и са влезли в общия кръвен поток.

Информация за наличието, броя и характеристиките на тези клетки помага не само за идентифициране на болестта, но и да се проследи началото на рецидив, да се оцени туморен отговор на лечението, да се идентифицират мутациите.

За съжаление, в ранните етапи на рак, тези ракови клетки са твърде редки, че те биха могли да се изравнят и да идентифицира по кръвна проба.

 

Ранна диагностика на рака

Проблемът се решава от революционно проучване на учени от медицинската школа на университета Станфорд в САЩ. Технологичното описание е публикувано на 16 юли 2018 г. в списание Nature Biomedical Engineering .

„В кръвта циркулира толкова малко туморни клетки, които, ако просто вземат кръвна проба в епруветка, най-вероятно няма да има и една“ – казва Санджив Гамбир, старши автор на изследването.

Авторите на новото предложение за разработка е да хванат COC от кръвообращението с помощта на “магнит” и наночастици от желязо. За това в пациентът първо трябва да се инжектират наночастици, на повърхността на които са поставени антитела към протеина, присъстващ в обвивката на циркулиращите туморни клетки и които не се намират на повърхността на кръвните клетки.

Наночастиците с антитела се „залепват“ върху свободно плаващи туморни клетки. След това се вкарва магнитен капан във вената чрез конвенционален катетър – проводник с дължина на малък пръст и дебелина с хартиена скоба.

 

Комплексите от клетки с наночастици се привличат към магнит, който след известно време се отстранява от вената и „уловените“ клетки се изследват. „Нуждаем се от около 80 кръвни тръби, за да постигнем резултата, който ще осигурим за 20 минути „, казва Санджив Гамбир.

Методът, разработен от екип от учени от Станфорд е много обещаващ. Въпреки че е позициониран като инструмент за откриване на ракови клетки, но обхватът му може да бъде много по-широк. Например, той може да се използва за диагностициране на различни заболявания, като бактериални инфекции, за които са известни циркулиращи кръвни маркери.

Може би не само диагностична, а и терапевтична употреба на технологията може да има: ако устройството е останало в тялото за дълго време, то ще вземете на раковите клетки и няма да им позволи да се разпространяват по цялото тяло.

Има редица признаци, които показват вероятността от развитие на рак. Предлагам ви да се запознаете с жизненоважна информация за това как да откриете рака на най-ранен етап . Обърнете внимание на вашето здраве!

Влез сега в най-бързо развиващата се здравна група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"
loading...