Опитайте приставката на Lekuvai.bg за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните новини директно в браузъра.
  • Днес: петък, февруари 22, 2019

Защо, хирурзите носят зелено и синьо, но никога бяло работно облекло! Причината е доста интересна, въпреки че много проста

август10/ 2018

Зелени, сини, но никога бели престилки.Чудили ли сте се, защо?

Причината е доста интересна, въпреки че много проста. Въпреки това, от цвета на успеха на хирурзите може да зависи дори и успеха на една операция.

Едно време, много отдавна, целия медицински персонал носил бели престилки, при всяка възможност, както и на операциите.

 Така е било до 1914 г., когато един от най-значимите световни лекари по това време решил по време на операция, да носи зелена униформа. Именно, проблемът е, че твърде много бял цвят може да предизвика моментна слепота при хирурзите, особено след дълго гледане в тъмно-червен цвят на кръвта или мускулите. И самите сте имали този ефект: например, когато излизате от тунел на светло, или когато зимно време, след престой в тъмна стая излезете на сняг.

А защо точно зелени и сини? Защо не лилави или жълти?

Пак отговорът е прост. Синия и зеления цвят са на противоположната страна на спектъра от червеното, цвета, който хирурзите често виждат. Сините и зелените униформи позволяват почивка на очите, но и водят до по-добро виждане- очите стават по-чувствителни на различните нюанси на червения цвят, което е супер полезно за разграничаване на детайлите на вътрешната човешка анатомия. С това значително се намалява възможността за грешка при хирургичната намеса.

Влез сега в най-бързо развиващата се здравна група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"
loading...