Опитайте приставката на Lekuvai.bg за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните новини директно в браузъра.
  • Днес: петък, февруари 22, 2019

Без да разберете, сте преживели мозъчен инсулт, ако чувствате следното

август10/ 2018

Ако мислите, че инсултът е нещо, което се случва само на възрастните хора, лекарите предполагат, че може да се случи на всеки. Динамичният начин на живот в комбинация с неправилно хранене са едни от основните причини за това явление.
 
За да се предпазите, трябва да се научите да разпознавате първите симптоми, при които трябва веднага да реагирате.
 Проблеми със зрението
 
Инсултът може да предизвика замъглено зрение или пълна загуба на зрението на едното или двете очи.

44% от хората, които са претърпели инсулт са казали, че загубата на зрението е един от най-важните симптоми.
  Внезапно главоболие и световъртеж
 
Световъртежът е сигурен знак за инсулт при жените на възраст под 45 години. Ако често ви се случва, потърсете медицинска помощ.
  Трудности с говора
 
Един от първите признаци за инсулт е проблеми с говора. В началото се проявява като обърканост за време и място, а по-късно преминава в пълна загуба на способността за говорене, което води до объркване.
  Слабост в крайниците
 
След инсулт, крайниците обикновено стават по-слаби, по-трудно се контролират или са напълно парализирани. Най-често страдат ръката или крака на противоположната страна на мозъчното полукълбо, която е засегната от удара.
 
Изпънете двете ръце с дланите нагоре и задръжте в това положение 10 секунди. Ако едната ръка започва неконтролируемо да пада, това показва слабост на мускулите, което е признак на инсулт.
  Болка в едната страна на лицето
 
Болката не е типичен синдром на инсулт, но ако почувствате внезапна и силна болка в крайниците или едната страна на лицето, тогава знакът е очевиден.
  Главоболие и мигрена
 
Внезапното и изключително силно главоболие, което може да се категоризира като едно от най-лошите, които сте имали, е чест симптом за инсулт. Такава болка в комбинация с инсулт, най-често се среща при жените, но и при по-млади лица, които страдат от мигрена.
  Парализа на лицето
 
Ако не можете да контролирате мускулите от едната страна на лицето си, почти е сигурно, че сте имали инсулт.
  Изтощение
 
Изследванията показват, че при жените инсултът много често се свързва със симптоми като умора, объркване, дезориентация и изтощение.
  Хълцане
 
Този предупредителен симптом много често се среща при жените. Хълцането се появява в резултат на атака на центъра за дишане в мозъка.
  Затруднено дишане и тахикардия
 
Затрудненото дишане и липсата на въздух са в резултат на сърдечна аритмия. Въпреки че по-често се появяват при жените, това са симптоми, които в никакъв случай не трябва да се пренебрегват.

Влез сега в най-бързо развиващата се здравна група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"
loading...