Опитайте приставката на Lekuvai.bg за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните новини директно в браузъра.
  • Днес: вторник, март 26, 2019

5 промени на зърната, за които трябва да внимавате! Не ги пренебрегвайте!

август10/ 2018

Опознайте ги

Ще забележите промени в гърдите и тъканта на зърната през целия си живот и много от тези промени са напълно нормални. Гърдите ви ще са склонни да губят плътност с напредване на възрастта, бременност, менструация и медикаменти също е възможно да бъдат причина за промяна на вида на гърдите ви.

Има обаче, някои промени, които показват, че е време да отидете на лекар!

Ето пет от най-честите проблеми за които трябва да знаете.

Обривите

Обриви по зърното и околните тъкани на гърдата е възможно да бъдат причини от едни и същи неща, които причиняват обриви на други места по тялото.

Обрив може да бъде причинен от алергична реакция към определени тъкани или сапуни, както и псориазис и екзема. Прекомерното изпотяване също може да предизвика обрив.

Повечето от тези обриви са безвредни и могат да бъдат лекувани с локални мазила или орални антибиотици. В редки случаи, обаче, обрив на зърното може да бъде признак на рак на гърдата, така че е важно да посетите вашия лекар.

Секреция

Това може да бъде плашещо и неудобно и за щастие причината може да не е рак на гърдата или друг сериозен проблем. Кървав или ясен секрет от зърната обикновено означава инфекция от някакъв вид, но може да бъде причинено от някои лекарства, включително и от противозачатъчни хапчета.

Важно е да се видите с лекаря си за да провери наличието на инфекция.

Обърнати /хлътнали/ зърна

Това е всъщност доста често срещано и е установено при 10 до 20% от жените.

Обърнатите зърна по принцип се считат само за козметичен проблем, който не се нуждае от лечение. Има, обаче, ракови заболявания, които може да променят нормалното зърно навътре, така че задължително се прегледайте, ако  получите хлътване на зърното, изкривяване или заравняване. Ако винаги сте имали хлътнали зърна не е нужно да се притеснявате.

Болезненост

Това може да бъде причина за безпокойство, но само при определени обстоятелства. Това е напълно нормално да се забележи болезненост и чувствителност на зърната в определени часове от менструалния цикъл или по време на бременност. Зърната също могат да бъдат болезнени и чувствителни, ако е имало триене от неудобни сутиени или са чувствителни към някои сапуни и перилни препарати. Посетете Вашия лекар обаче, ако зърната ви са станали по-нежни и чувствителни от нормалното и не можете да намерите причината.

Окосмяване на зърната

Въпреки че много жени смятат окосмяването за неудобно, то е напълно естествено и не е причина за здравословни притеснения.

Задължително трябва  да се консултирате с вашият лекар ако забележите някаква необичайна разлика между сегашното и предишното състояние на гърдата, което сте установили при ежемесечното си самонаблюдение. Доста по-разумно е да посетите лекар за малък проблем, отколкото да пропуснете прегледа и да се открие сериозен проблем по-късно.

Влез сега в най-бързо развиващата се здравна група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"
loading...