Опитайте приставката на Lekuvai.bg за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните новини директно в браузъра.
  • Днес: петък, април 19, 2019

Най-ревниво пазената тайна на китайските императори – супер храната, която върши чудеса за здравето!

август11/ 2018

Черният ориз още от древни времена е известен като лек за бъбреците, черния дроб и храносмилателни проблеми. В азиатските менюта присъства от хиляди години, а по времето на управлението на китайските императори е известен и като „забранен ориз“.

Забраната произтичала от това, че оризът се отглеждал в малки количества, защото е бил предназначен само за императора и неговото семейство, както и за други видни членове на обществото.

На обикновените маси не е било позволено нито да го отглеждат, нито да го консумират.

Въпреки че днес вече няма статут на „забранена храна“, неговото производство е по-малко от производството на кафяв или бял ориз. Половин чаша сварен черен ориз съдържа около 160 калории и изобилие на фитонутриенти, а освен това е добър източник на фибри, желязо, мед и протеини. В сравнение с други видове ориз, черният е най-богат на антиоксиданти, като съдържа шест пъти повече, отколкото кафявия и белия ориз, а съдържа и повече от два пъти повече влакнини.

най-ревниво пазената тайна на китайските императори

Половин чаша варен или четвърт чаша суров ориз съдържа 1,5 грама мазнини, 34 грама въглехидрати, 2 грама фибри, 5 грама протеини и 4 процента от дневните нужди от желязо. Черният ориз е безглутенова храна, така че е идеален за хора с цьолиакия, което е важно, тъй като се предполага, че всеки седми човек в света е чувствителен към глутен. Kонсумирањето черен ориз вместо преработени зърнени култури ще помогне на тези хораи да преборят храносмилателните проблеми, причинени от продукти с глутен. Неговият тъмен пигмент се дължи на антоцианините – мощни антиоксиданти, разтворими във вода, които предотвратяват образуването на отлагания в артериите, а с това могат да предотвратят инфаркт. Тези антиоксиданти контролират нивото на холестерола по-добре от която и да е друга съставка на храната, но също така предпазват организма от свободните радикали и намаляват възпалителните процеси в организма.

Научно изследване, проведено през 2010 г. в САЩ показва, че черният ориз съдържа повече антиоксиданти, отколкото боровинките. Витамин Е, един от антиоксидантите, които този ориз съдържа, пази клетките на очите от свободните радикали и предотвратява възникването на заболяванията на очите като например катаракта. Също така укрепва имунната система. Благодарение на мощните си антиоксиданти, черният ориз подобрява функцията на мозъка и предотвратява неговото стареене. Някои класове антиоксиданти, сред които основно антоцианините, подобряват ученето и паметта. Използването на черен ориз помага в прочистването на организма от вредни токсини и предотвратява натрупването на отрови в черния дроб.

Тъй като съдържа фибри, черният ориз предотвратява запек, подуване на корема и други храносмилателни проблеми. Фибрите се свързват с вредните продукти, с което улесняват тяхното отстраняване от организма. Затова този ориз е идеален избор за тези, които искат да отслабнат. Фибрите в него забавляват усвояването на глюкоза, която поради това се абсорбира в тялото дълго време, с което се предотвратява внезапното повишаване на кръвната захар. От друга страна, белият ориз допринася за устойчивостта на инсулина, което увеличава риска от диабет. Това е причината, поради която черният ориз се препоръчва за тези, които имат начални етапи на диабет, но и за дебелите хора като цяло.

С неговата консумация мозъкът бързо получава сигнали за ситост и следователно не съществува риск от преяждане.

МАСКА ЗА ЛИЦЕ ЗА ЕЛАСТИЧНА КОЖА

Черният ориз предотвратява уврежданията на кожата, причинени от външни фактори като студ, слънце и вятър. Намалява признаците на стареене като например бръчките и предотвратява образуването на тъмни петна по кожата. Възвръща еластичността на кожата и запазва нейната структура. Половин чаша ориз се вари десет минути в четири чаши вода и се оставя да се охлади. След това се прецежда водата от ориза и в нея се потапя хартиена кърпа, която се нанася върху лицето и се оставя да действа 30 минути. Лицето след това се изплаква с вода. 

ЕСТЕСТВЕН ОЦВЕТИТЕЛ ЗА ХРАНИ И НАПИТКИ 

най-ревниво пазената тайна на китайските императори

Както и другите видове ориз, черният най-често се приготвя като гарнитура. Преди готвене трябва да се изплакне добре, след което се вари до един час в съотношение една чаша ориз в две чаши вода. Препоръчително е оризът през нощта да се остави във вода с цел по-лесно да се абсорбират хранителните му вещества. Ако оризът е бил накиснат във вода, варенето му може да се съкрати на половин час. С варенето оризът получава темновиолетов цвят. Външната обвивка, която съдържа най-много хранителни вещества, се готви най-трудно. Благодарение на своя сладък вкус напомня на кафявия ориз, така че черният често се добавя към десерти. Смленият черен ориз или неговите екстракти могат да се използват като естествен оцветител на храни и напитки. 

Влез сега в най-бързо развиващата се здравна група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"
loading...