Опитайте приставката на Lekuvai.bg за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните новини директно в браузъра.
  • Днес: петък, април 19, 2019

Скърцат ли ви коленете, раменете, челюстите? Ето какво означава това и кога е нужно да посетите лекар!

август18/ 2018

Усещането за скърцане в коленете, раменете, челюстите се случва често. Но наистина ли сме загрижени за това? Казваме, че няма нищо опасно, но ако се случва често, може би трябва да се посети лекар.

Рамене: Звукът свързан с годините.

Ако сте на по-малко от 35 години, това е знак за нестабилност и спокойни сухожилия и свързваща тъкан.

Това обичайно се случва на работното място, но с няколко месечни процедури физикална терапия може напълно да изчезне.

Лакти: Ако лактите ви скърцат, а докато се накланяте и ви боли, може и да „блокират“, има възможност, че в ставата се „разхожда“ парче кост или `хрущял, с размер на песъчинка. Ако пука и търни, тя може да бъде и от изтънели нерви, но за да не се стигне до повреда, най-добре е да си запишете медицински преглед.

Дланите: Родителите съветваха да не си „пукаме“ пръстите, тъй като ръцете ще треперят, когато пораснете. Въпреки това не се прави. С оттеглянето на пръстите си опъваме малка торбичка със защитна течност, която се намира в ставите и с това се освобождава от натиск и става облекчение.

Бедрата: Силна и кратък звук на скърцане при бедрата е често срещано явление и се случва, когато дебели снопове сухожилия, които поддържат краката, се местят от външната страна. Може да бъде и болезнено, но няма нужда да се изпада в паника, защото не става въпрос за нищо сериозно. Често се случва при млади жени, а се отстранява с помощта на упражнения за разтягане.

Глезените: За пукане на глезена има повече обяснения, но най-често е от по-стари наранявания, каквито са изкълчванията. Отслабените сухожилия не държат стъпалото толкова силно и при по-големи усилия, то излиза от ставата. Много силен звук на пукане и силна болка от външната страна на петата е възможно да означава, че е скъсано ахилесововото сухожилие.

Колене: Защо пукат коленете когато коленичете? Защото при клякане се натоварват с тегло, което е седем пъти по-голямо от общото телесно тегло, което означава, че те „протестират“. Най-доброто решение за този проблем и за защита на коленете с телесни упражнения, които укрепват мускулите около коляното пише zdravno.bg.

Влез сега в най-бързо развиващата се здравна група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"
loading...