Опитайте приставката на Lekuvai.bg за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните новини директно в браузъра.
  • Днес: петък, април 19, 2019

Правилно спиране на кръвотечение от носа-Много от нас го правят погрешно-Основни стъпки

септември13/ 2018

Честото кръвотечение от носа

Повечето хора не подхождат правилно при такава ситуация. Вашата основна задача – да спре кръвотечението от носа, а не обратното, да вкардате кръвта навътре. Когато притокът на кръв е в изобилие, през гърлото тя може лесно да достигне стомаха! Това от своя страна може да предизвика гадене и повръщане. Въпреки това, по-вероятно кръвта се отлага в респираторния тракт.

 Когато има тежко кървене, човек може дори да се завуши.

Това се посочва от много експерти. В допълнение, в редки случаи,поставянето на главата назад при кървене от носа може да доведе до състояние на шок при дете. И вероятността течност попадне в дихателните пътища е достатъчно голяма.

 

ПЪРВА ПОМОЩ ПРИ КЪРВЕНЕ ОТ НОСА

Сядятате удобно, ткака, че главата да е над торса.
Главата е леко наклонена напред, а не назад.
Внимателно притискаме меките тъкани точно под носните кости. По този начин ще окажете натиск върху кръвоносните съдове, намиращи се вътре в ноздрите. Можете да поставите в носните отвори памучни тампони, сухи или навлажнени с 3% разтвор на водороден прекис. В никакъв случай не издухвайте носа си, това само ще влоши ситуацията.

Сложете си нещо студено на носа и задната част на главата в продължение на 20 минути.

За спиране на кръвотечение от носа, лекарите също препоръчват да се използват спрей за нос, защото той свива кръвоносните съдове добре. 

Извършване на носната процедура трябва да бъде незабавно, веднага след като се установи кървенето. Важно: ако кръвотечението от носа е повече от 15 минути, обадете се на бърза помощ. И не отлагайте посещението при лекар. Специалистът ще се определи причината за кървенето и да предпише подходящо лечение.

Влез сега в най-бързо развиващата се здравна група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"
loading...