Опитайте приставката на Lekuvai.bg за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните новини директно в браузъра.
  • Днес: понеделник, май 20, 2019

Проверете здравето си с 3 мини-теста: Ще ви кажат повече за здравето, отколкото изследване на кръвта или сканиране на мозъка

декември03/ 2018

Учените казват, че начина, по който извършвате ежедневните дейности може да ви каже повече за здравето, отколкото изследването на кръвта или сканирането на мозъка. С тези мини-тестове можете същия момент да проверите здравето и може би дори да спасите живота си! Защото, ако резултатите не са най-добрите ще имате добра мотивация за подобряване на здравето. 

1.Стойте на един крак

Опитайте се да стоите на един крак, с широко отворени очи и останете в това положение най-малко 60 секунди. Ако започнете да губите равновесие след само 20 секунди, възможно е рискът от заболявания на мозъка да се е увеличил.

 В едно японско проучване 30 на сто от анкетираните, които не могат да държат баланс имали мозъчно микрокървене. Въпреки че е необходимо повече време за да може кървенето опасно да застраши здравето (деменция, инсулт), то има пряко и незабавно въздействие върху баланса и паметта. 

2. Можете ли да станете и след това отново да седнете?

И това да повторите 10 пъти? Станете и седнете 10 пъти и следвайте колко време ще бъде необходимо. Британското изследване показало, че тези, които могат да станат и после пак да седнат до 10 пъти в рамките на 21 секунди, имат по-големи шансове за дълъг живот. Именно този тест показва колко имате енергия, колко са силни мускулите, каква е вашата координация и какви са вашите дихателни системи. Учените твърдят, че лошите резултати на този тест могат да предвидят заболявания, чиито симптоми все още не са възникнали.

3.

Докоснете си крачно пръсти!

Седнете на пода, главата и гърба, опрени на стената. След това, опитайте се с ръце,  да докоснете своите пръсти на краката. Колкото е по-голяма разстоянието до пръстите, толкова по-голям шанс да имате сърдечно-съдови проблеми. Доказано е, че гъвкавостта на тялото влияе и на гъвкавостта на артериите. Когато артериите са гъвкави, кръвта може безпрепятствено да циркулира. Но ако те са „задръстени“ заради нездравословните хранителни навици и липсата на движение, сърцето ще има трудности при изпомпване на кръвта, а тялото ви ще бъде в опасност от сърдечен удар. 

Влез сега в най-бързо развиващата се здравна група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"
loading...