Опитайте приставката на Lekuvai.bg за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните новини директно в браузъра.
  • Днес: понеделник, август 26, 2019

Навиците, които тихо убиват бъбреците ни без да разберем, а когато има проблем, вече е твърде късно да съжаляваме

февруари08/ 2019

Някои от привичките, които имаме вредят много на бъбреците ни, но това става постепенно с натрупване в течение на времето и по тази причина не усещаме веднага вредата им и неглижираме проблемите ,които в крайна сметка се оказват фатални за тях и здравето ни. По тази причне е добре предварително да знаем, какво точно ни времи, за да го избягваме навреме, а не когато вече е станало прекалено късно.

 

Вредни навици за бъбреците

Алкохол и тютюнопушене
Отдавна и много пъти е доказано, че пушенето и употребата на алкохол имат неблагоприятно въздействие върху здравето.

Лошите навици влошават работата на бъбреците, тъй като те не могат да се справят с големия брой токсични вещества в организма.

 Само във филмите всички пушат и пият и това изглежда добре, но в реалния живот тези навици бавно ни убиват. Помислете за това в момента, в който запалите следващата цигара или отворите бутилка алкохол.

Липса на сън
Факт е, че клетките се обновяват през нощта. Ако постоянно не получавате достатъчно сън, този процес не се завършва напълно, което скоро може да доведе до нарушаване на органите ви. Забравете за абсурдната фраза: “Сънят е за слабите!”.

Пиенето на голямо количество кофеин
Кофеинът, който се намира в кафето и различните безалкохолни напитки, е вреден в големи количества за целия организъм и особено за бъбреците. Има силни диуретични свойства, дехидратира организма и причинява бъбреците да работят „на празен ход“, което създава допълнително бреме за тях.

Пасивен начин на живот
Често, особено по време на дълга работа на компютър или в едно  положение, се случва да навредите на бъбреците си. За да възстановите правилното кръвообращение, направете малко тренировка или гимнастика на всеки час. Редовните упражнения ще предотвратят и появата на камъни в бъбреците.

Дефицит на витамин В6
За да функционират бъбреците перфектно, трябва да се консумират средно по 1,3 ml витамин В6 дневно. Той се среща в пилешкото, рибата, картофи и много плодове, с изключение на цитрусите.

Ненавременно изпразване на пикочния мехур
Постоянното задържане на урината в пикочния мехур може да доведе до бъбречна недостатъчност и инконтиненция. Затова помнете правилото: „Ако ви се ходи до тоалетната, направете го веднага!“.

Излишък от натрий
Основният източник на натрий за хората е готварската сол. Но ако злоупотребявате, тогава бъбреците ви, като основен регулатор на метаболизма на водно-солената система, не могат да се справят с работата си. Дневният прием на сол за възрастен е до 5-6 грама. Съветът е: не прекалявайте с осоляването на храната – бързо ще свикнете и ще усетите дори по-добре вкуса ѝ.

Безразсъдни диети
Доста диети, които уж са предназначени да свалите бързо килограми, всъщност лишават тялото ви от полезни вещества. В резултат на това се получават двоен удар: от една страна, кръвта се филтрира с дисбаланс, а от друга – дори не получават полезни вещества.

Излишък на протеин
Протеинът не може да се натрупва в организма, като мазнините. Следователно, многото протеини също увеличават натоварването на бъбреците. Ако бъбреците не се справят с отстраняването на тези продукти, тогава може да се образуват камъни.

Пиене на недостатъчно количество вода
За правилното функциониране на бъбреците, като всички органи, е необходимо да се пие достатъчно вода. Водата буквално изхвърля цялата гадост от тялото ви!

Влез сега в най-бързо развиващата се здравна група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"
loading...