Опитайте приставката на Lekuvai.bg за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните новини директно в браузъра.
  • Днес: неделя, ноември 18, 2018

Л-карнитин: най-важните неща за него

ноември22/ 2017

Функцията на л-карнитина е на трансмисия, преносител (l-carnitine-l-karnitin.blogspot.com). Л-карнитинът се образува в тялото ни от други аминокиселини, л-лизин и л-метионин; в тази трансформация участват витамините С, В3, В6 и желязо.

Защо трябва да се приема л-карнитин допълнително, под формата на хранителни добавки?

Добавянето му в разумни дози пречи на натрупването на млечна киселина в мускулите при активно спортуващи; осигурява голямо количество енергия без това да е за сметка на собствените протеини; участва успешно в програми за редукция на теглото и в комплексна терапия при различни заболявания.

Ацетил и течен л-карнитин

Ацетил л-карнитин е продукт на л-карнитина, който стимулира производството на ацетилхолин – отговорен за подобряването на паметта, концентрацията и възприемането на нова информация.

Отразява се положително на зрителните възможности и неутрализира симптомите на депресия.

При продължителен прием подобрява статуса на пациенти с Алцхаймер и Паркинсон; заздравява клетъчните мембрани и балансира енергията на мозъчните клетки, на способността за съсредоточаване и запомнянето на нова информация.

Съвременни проучвания подчертават положителен ефект при депресия. Ацетил л-карнитин заздравява клетъчните мембрани и повишава производството на енергия в мозъчните клетки (framar.bg). Препоръчва се и при терапия на диабет за подобряване чувствителността на крайниците и обезболяване при диабетна полиневропатия.

Течният л-карнитин е форма, която се усвоява по-бързо в сравнение с капсулите: започва да действа до 30 минути след приема. Обикновено се включва в схеми за активно спортуващи, при големи физически натоварвания, след преживян стрес или в интензивни програми за редукция на теглото (framar.bg).

Прием и цена

Приемът на л-карнитин зависи от целта, формата на продукта и здравословния статус на потребителя. Така например препоръчителната минимална доза течен л-карнитин е 25 мл. Приема се вечер един час преди лягане на празен стомах, или през деня – непосредствено преди физическа активност (framar.bg).

От капсулите се препоръчват 1-2 сутрин на гладно или непосредствено преди физическо натоварване. Съветът на практикували програми с л-карнитин е приемът да продължи не повече от 50-60 дни, след което да се направи около месец почивка и отново да се продължи в зависимост от личните планове.

Цените на продукта варират в зависимост от марките; принципно такъв продукт предлагат родни и чуждестранни производители на хранителни добавки. Може да се намери л-карнитин на капсули по около 20 лева за 50 броя, или течен – по 16 лв за 500 мл.

За жени

Няма проблем л-карнитин да бъде приеман от жени, ефектът от въздействието му е същият както при мъжете. Единствено в случаи като бременност или кърмене е необходима консултация с лекар за целесъобразността и дозировката.

По-често прилагана от жените е течната форма л-карнитин, който се включва много бързо в кръвообращениетои е добър компонент в програмите за отслабване. Според статистиката най-търсен от дамите е течният л-карнитин за жени от Biotech USA (zdravduh.com). Продуктът е препоръчван и като средство за укрепване на имунната система и за подобряване работоспособността на мускулите.

За отслабване

Л-карнитин не “топи” мазнините, както погрешно смятат част от потребителите. За да имат ефект програмите за отслабване с л-карнитин, е необходимо да бъдат спазени още две условия: диета с умерен недостиг на калории, и физическо натоварване.

Л-карнитинът обикновено се включва непосредствено преди спортните занимания, което подобрява “коефициента на полезно действие” и допуска по-големи натоварвания, без неприятното натрупване на млечна киселина в мускулите. При трите спазени условия отслабването е сигурно при съхранен енергиен баланс (fitnesinstruktor.com).

Странични ефекти и вреди

Възможно е някои организми да не са в състояние да понесат приема на л-карнитин независимо в каква форма или само в някоя от тях. Най-често оплакванията се свеждат до дразнене, киселини и болки в стомаха, гадене и повръщане (l-carnitine-l-karnitin.blogspot.com).

При по-тежки случаи се проявява мъчителна диария. Ако л-карнитин се приема продължително време, не е изключено урината и потта да започнат да излъчват миризма на риба.

При всички случаи се налага консултация с лекар, ако потребителят е на постоянна терапия за някакъв здравословен проблем. Така например л-карнитинът усилва ефекта от действието на антикоагуланти, отразява се и върху хормоните на щитовидната жлеза.

Заместител

Л-карнитин се набавя основно от храните, като в най-голямо количество го съдържа червеното месо. Нормално е 75% от потребния л-карнитин да се набавя от храната, а останалите 25% се синтезират в самия организъм.

При всички случаи продуктите л-карнитин, независимо от марката, съдържат предупреждението, че това не е заместител на храната, а само хранителна добавка. Л-карнитин не е заместител на нормалната храна! Препоръчва се допълнителният му прием при вегетарианци и вегани, тъй като тяхното меню е бедно на храни с достатъчно високо съдържание на л-карнитин (framar.bg).

Предозиране

Има ефект от л-карнитин при подходяща диета и спорт

Какво се случва при предозиран прием на л-карнитин? Проявяват се с по-голяма честота описаните по-горе странични ефекти като стомашно неразположение, гадене и повръщане, диария (fitnesman.com).

В отделни случаи може да се получат припадъци, болки и схващания на мускули. Счита се, че това са провокирани от дозировката прояви, към които потребителят е склонен по принцип.

Като предозиране се преценява прием на повече от 3 г л-карнитин дневно. Изключение прави терапевтичният прием, препоръчан от лекар.

За щитовидна жлеза (при хипертиреоидизъм)

Хиперфункцията на щитовидната жлеза може да бъде забавена с 2-4 г л-карнитин терапевтична доза дневно. Тя обаче трябва да бъде препоръчана и контролирана от лекар (fitnesman.com).

Известно е, че л-карнитинът не въздейства пряко върху самата щитовидна жлеза, а съдейства за овладяване на симптомите от хиперфункцията й. Продуктът ограничава проникването на свръхпроизведените хормони от щитовидната жлеза в клетките, като по този начин се намаляват състоянията на раздразнение и нервна напрегнатост, изпотяване, тремор, непоносимост към топлина.

Според някои изследвания след двуседмична терапия с включен л-карнитин щитовидната жлеза започва да намалява обема си (medicalcenterlife.com).

При диабет

Счита се, че потребителите с диабет от втори тип могат да допълват терапията си с л-карнитин в дози около 3 г дневно – след лекарска консултация (fitnesman.com). Той помага за балансирано усвояване на глюкозата и за потискане симптомите на диабетна полиневропатия (bodytime.bg).

Зелен чай л-карнитин

Комбинацията от л-карнитин и екстракт от зелен чай (framar.bg) представлява приятен сироп, с чиято помощ могат да се попълват енергийни дефицити, да се балансира мастната обмяна или да се постига общ оздравителен и антиейдж ефект.

Всеки от двата компонента подсилва имунната система и реализира антиаксидантното си действие; л-карнитинът е отговорен за метаболизма на мазнините и в комбинация с диета и физическа активност постига редукция на килограмите. Зеленият чай подобрява клетъчното хранене, забавя процесите на стареене и балансира работата на ввички важни системи в организма.

За черен дроб

Обикновено приемът на един или друг продукт е свързан с интерес – дали той не натоварва опасно черния дроб. За л-карнитин такава опасност няма: той може дори да се счита за протектор на черния дроб. Факт е, че “отработеният” л-карнитин заедно с отпадните съставки от изгарянето на мазнините се изхвърлят от организма и няма натрупване в черния дроб, каквото може да се получи при други продукти. Приетият под формата на добавка л-карнитин престоява в човешкото тяло по-малко от денонощие (ieti.rozali.com).

С кои аминокиселини се съчетава

Добавките л-карнитин в подкрепа на здравето

Най-често споменаваното съчетание на л-карнитин с аминокиселини в сайтове за фитнес и боди билдинг е с т.н. ВСАА. Това са аминокиселините с разклонена верига левцин, изолевцин и валин.

Те са сред есенциалните незаменими киселини на човека; коментират се различни схеми на прием при комбинирането с л-карнитин, като идеята е зареждането с енергия на мускулните клетки и поддържане на енергийния баланс по време на усилените тренировки (aminokiselini-bcaa.blogspot.com).

На Грийн мастер

Л-карнитинът на Грийн мастер е качествен продукт, препоръчван като средство за поддържане на енергийния баланс при физически натоварвания и програми за редукция на теглото с диета и физически упражнения (green-master.eu). Същият продукт е представен като помощен компонент при терапия за болки в сърцето и трудности при дишането след тежки физически натоварвания.

При рак

Американски изследвания доказват, че л-карнитинът при продължителна употреба може да предпази от рак на черния дроб. При диагностициран рак на черния дроб л-карнитинът може да окаже терапевтичен ефект. Това е изключително важно, тъй като този вид онкологично заболяване е едно от най-трудно лечимите до този момент (onkonature.ru).

Доказано е, че при рякови заболявания – на бъбреците, на черния дроб – нивата на л-карнитин в организма са твърде ниски. Следователно допълнителният прием на компонента действа противораково и може да се използва в програми за профилактика (revita.bg).

При Алцхаймер

Доказано е, че л-карнитинът подобрява симптоматиката при заболявания от рода на Алцхаймер и Паркинсон. Хората с диагноза Алцхаймер задържат прогресията на болестта и подобряват качеството си на живот с л-карнитин, тъй като продуктът подобрява работата на мозъка, оптимизира паметта и концентрацията и балансира клетъчното хранене (framar.bg).

Л-карнитинът подобрява и превръщането на мазнините в енергия и профилактика на склеротичните промени в кръвоносните съдове. Положителен ефект има и при пациенти с хипертония.

При язва

Да заложим ли на мезотерапия с л-карнитин?

Приложението на л-карнитин от хора с гастрит или язва на стомаха и/или дванадесетопръстика звучи странно – особено ако си припомним, че най-често съобщаваният страничен ефект е именно стомашното неразположение, дискомфорт, болка.

Странното обаче е, че л-карнитин съдейства за нормализиране на стомашната киселинност и заздравяване на язвите. Само че в този случаи л-карнитин се приема по малко по-различен начин (l-karnitin.ru). По време на кризи и пристъпи приемът на л-карнитин се прекратява; дневната доза от продукта се приема на няколко пъти, винаги с храна и вода.

При метаболитен синдром

Опасният метаболитен синдром, както е известно, е комплекс от болестни прояви с животозастрашаващ характер. Най-често се говори за захарен диабет в комбинация с високо кръвно налягане и проблеми в мастната обмяна, затлъстяване.

Най-доброто лечение на всяко болестно отклонение е неговото предотвратяване – стара истина. Метаболитният синдром може да бъде избегнат при динамичен режим на живот – здравословно хранене, спорт с подходяща програма за прием на л-карнитин. Счита се също, че формата ацетил л-карнитин в съчетание с алфа-липоева киселина има терапевтичен ефект при метаболитен синдром.

По-точно намалява артериалното налягане и подобрява инсулиновата чувствителност (acetyl-l-carnitin.blogspot.com). Разбира се – тук става дума за участие на медицината и всяка самодейност е изключена!

Мезотерапия

Простичко казано – мезотерапията е въвеждане на различни компоненти в кожата с цел отстраняването на различни дефекти и проблемни прояви (aestheclinic.com). Става дума например за белези и ръбцова тъкан, целулит, стрии и др. Въвежданите в дълбочина компоненти са различни и л-карнитинът е един от тях.

Надеждата е да изваеш нова фигура с л-карнитин, без целулит

Какво постига мезотерапията с л-карнитин? Подобрени функции и вид на базата на нормализирана мастна обмяна. Доста специалисти всъщност считат, че този метод трябва да се прилага единствено в случаи с медицински показания, т.е. когато потребителят не е в състояние обективно да приема капсули или течен л-карнитин през устата.

Инжекционното въвеждане на л-карнитин крие рисковете на всяко инжекционно лечение, включително засягане на нерв или кръвоносен съд, инфекция, оток и синини.

Освен това е наивно да се счита, че инжекции с л-карнитин могат да заменят физическата активност или здравословното хранене.

Наистина, всеки сам избира начин за промяна на тялото си, но разумният избор винаги работи най-добре l-carnitin.ru).

Влез сега в най-бързо развиващата се здравна група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"
loading...