Опитайте приставката на Lekuvai.bg за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните новини директно в браузъра.
  • Днес: четвъртък, декември 13, 2018

При чести проблеми с гърлото в детска възраст

септември20/ 2015

Тонзилите (сливиците) са изградени от лимфоидна тъкан, подобна на лимфен възел. Заедно с аденоидите те са част от имунната система. Тук се улавят външните дразнители (включително вируси и бактерии) и стартират сложните процеси на имунния отговор. Значението на тонзилите е голямо през първите години, в които се изгражда имунитета.

Тонзилитът е възпаление на сливиците със симптоми, които включват: силна болка в гърлото, затруднено преглъщане, главоболие, втрисане, подути лимфни възли, висока температура, кашлица, пресипналост на гласа.

Причини, лечение и… последствия

Заболяването най-често се причинява от вируси, но в около 30 % от случаите могат да бъдат изолирани и бактерии. Стрептококовите тонзилити например са характерни за детска възраст (15 – 40 % от болните деца).

Въпреки че бактериално обусловени са едва една трета от острите тонзилити, лечение с антибиотик се назначава много по-често от реалната нужда с цел да се предпази болният от развитие на усложнения.

Честата употреба на антибиотици потиска естествения отговор на имунната система и води до отслабването й – настъпват нови инфекции и рецидиви на заболяването. В допълнение към това все по-сериозно лекарите се сблъскват с проблема от развитието на антибиотична резистентност. Всички тези причини водят до необходимостта от намиране на ефективна терапия, която в същото време да е щадяща.

Не бива да се забравят рисковете при антибиотично лечение – многобройни нежелани ефекти като алергични реакции и обриви, сърбеж , стомашно-чревни оплаквания или нарушения в чревната флора и др.

Природните средства за лечение щадят детския организъм

Специалистите по натуропатия съветват винаги да се обръща сериозно внимание на заболяванията на детето, свързани с фаринкса, трахеята, белите дробове, гласовите връзки. Ангелика Волфскийл фон Райхенберг, немски натуропат и Шуслеров терапевт, която съчетава в практиката си средствата на хомеопатията, ирисова диагностика, традиционна китайска медицина и др. дава следните общи препоръки за грижа за детето при чести възпаления на сливиците:

Възпаленията в областта на уши-нос-гърло, особено, когато са придружени с висока температура, могат да станат причина за сериозни последващи заболявания. Затова е важно да се обърне внимание на почивката – да се спазва домашен режим на лечение, правилно хранене и общо да се щади детето.

Промивките на устата (жабуркане) с отвара от лайка или салвия са полезни, но при малките деца не бива да се прави гаргара! Прекалено стресиращо е за децата и дразни сливиците.

Компресът с прясна извара, намазана на марля, която се слага на гърлото и отгоре се завива с найлон и шал, успокоява гърлото.

Добре е от детското меню да се изключат всички слузообразуващи вещества като животински белтъчини, изделия от брашно, картофи, домати, чушки, краставици, сурови плодове, зеленчуци и салата. По изключение при висока температура детето може да пие чаша топло мляко на малки глътки, в което може да се добави малко цейлонска канела (това предотвратява образуването на слуз).

Съществува съмнение, че пшеницата и млечните продукти имат връзка с честите възпаления на гърлото и сливиците. От гледна точка на натуропатията това е указание за непоносимост към тези хранителни продукти. Затова се препоръчва за известно време да бъдат изключени от менюто и родителите да наблюдават как се развива и променя общата здравословна картина.

Храната, която се поднася, трябва да е течна, кашава, леко топла.

Хомеопатични средства при тонзилит:

Atropinum sulfuricum – облекчава усещането за болка и намалява отока и възпалението на лигавиците;

Hepar sulfuris – подпомага заздравяването на тъканите, препоръчва се при хронични възпаления на гърлото;

Kalium bichromicum – намалява оточността в областта на гърлото и облекчава при проблеми с преглъщането;

Silicea – има силно имуностимулиращо действие, като ускорява оздравяването и предотвратява рецидивите;

Mercurius bijodatus – използва се при чести простудни заболявания, придружени с болезненост и оточност в областта на сливиците. Регулира отока на тъканите.

Класическата хомеопатия взема предвид, освен общата картина на болестта и конкретната индивидуалност, затова е добре лечението на заболяванията, свързани с уши-нос-гърло, да става при опитен лекар хомеопат. Той може да препоръча един от гореизброените препарати (или друг подходящ), който ще е достатъчен за лечение на заболяването в дадения случай.

Наличен е и комплексен хомеопатичен препарат тонзилотрен, съдържащ всички тези съставки. Той се прилага при чести тонзилити и ангини. Важно е да се приема и като „опашка” след отзвучаване на симптомите – 3 пъти по 1 таблетка, за 3-4 седмици. По този начин се предотвратяват следващи инфекции, укрепва се имунният отговор. Взима се и с профилактична цел, когато се налага.

При често рецидивиращи възпаления на гърлото е важно да се посети опитен лекар хомеопат за изготвяне на индивидуална профилактична схема за укрепване на имунитета./puls.bg

Влез сега в най-бързо развиващата се здравна група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"
loading...