Опитайте приставката на Lekuvai.bg за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните новини директно в браузъра.
  • Днес: неделя, декември 16, 2018

Язвена болест в детска възраст – причини и проявления

септември20/ 2015

Пептичната язва е хронично-рецидивиращо заболяване. Най-често засяга стомаха и дванадесетопръстника (дуоденума). Пикът в заболеваемостта от дуоденална язва е около 40-годишна възраст, а за стомашната – 50. Оказва се обаче, че в част от случаите заболяването започва още в детска и юношеска възраст.

Стомашната язва в детска възраст е сравнително рядка. От друга страна, това не се отнася за дуоденалната, която е повече от 10 пъти по-честа от стомашната в този период. Най-често началната изява на заболяването е между 10-тата и 14-тата година.

Причини за поява на язвена болест

Причините за поява на язвена болест в детска възраст се припокриват с тези, обуславящи развитието на патологията сред възрастни. Съществува генетична предразположеност за заболяването, която създава благоприятен терен за развитие на болестта.

Друг основен рисков фактор е инфекцията с микроорганизма Helicobacter pylori. Предаването на бактерията се осъществява чрез слюнката (целувка, ползване на общи прибори) и при нарушена хигиена по фекално орален механизъм. Смята се, че повече от 50% от населението на Земята е носител на бактерията като заразяването се осъществява в детска възраст. 10-15% от носителите развиват пептична язва като усложнение на инфекцията.

Helicobacter pylori предизвиква продължителен възпалителен процес в стомашната лигавица и нарушава защитната бариера на стомашната покривка. По този начин солната киселина и стомашните ензими по-лесно достигат до повърхността на стомашните епителни клетки, предизвиквайки ерозии и язви. Спомагащ фактор за нарушаване на лигавичната бариера в юношеството е тютюнопушенето.

Докато за стомашната язва водещ фактор е намаляването на защитните механизми на стомашната стена, за дуоденалната язва от решаващо значение е хронично повишената солнокисела секреция на стомаха. Така в дванадесетопръстника постъпва силно кисело стомашно съдържимо, което води до разязвяване на лигавицата.

Симптоми на язвената болест в детска възраст

Главен симптом при стомашна язва е епигастралната болка. Тя се появява малко след нахранване, зависи от вида на храната и е съчетана с гадене, повръщане и/или оригване. Малките пациенти не могат добре да локализират болката. Апетитът е намален, физическото развитие е нормално (освен ако не са се развили тежки усложнения на язвения процес).

Болката при дуоденална язва притежава различни характеристики. Тя се появява през нощта или няколко часа след нахранване (гладна болка). Болките се успокояват непосредствено след нахранване, поради това, че някои видове храни (например млечните) намаляват стомашната киселинност.

Понеже в патогенезата на дуоденалната язва основна роля играе повишената киселинност на стомашното съдържимо, оригванията са кисели, наблюдава се парене зад гръдната кост. Апетитът е повишен. За разлика от ранното повръщане при стомашна язва, при дуоденалната то е късно, няколко часа след нахранване.

Усложненията на язвената болест в детска възраст включват кръвоизливи, стеснения (стенози), перфорация с остър хирургичен корем и др. Тези усложнения обаче, се наблюдават при продължителен и нелекуван процес и най-често се развиват в зряла възраст. Откриването на пептична язва в детска възраст изисква повишено внимание към приеманите храни, медикаменти и избягването на някои вредни навици цял живот.

Подход в лечението

Физическото и психическото пренатоварване могат да са спомагащи фактори в изострянето на язвения процес. Ето защо, е препоръчително създаването на такава среда в живота на детето и юношата, в която стресът да е редуциран в най-голяма степен. Възрастните, развили язва още в детска възраст, се насочват към професии без нощен труд, без нередовен хранителен режим и излишно емоционално и психическо натоварване.

Някои храни повишават киселинността на стомашното съдържимо, предизвиквайки засилена секреция на солна киселина. Такива са пикантните съставки, газираните напитки, дъвките. За разлика от тях млякото и млечните продукти намаляват киселинността в горните отдели на хрносмилателната система и могат да се включват в менюто на пациенти с язвена болест.

Основното лечение на пептичната язва е медикаментозното. Включват се медикаменти за намаляване на секрецията на солна киселина и такива, насочени срещу Helicobacter pylori. Хирургично лечение се прилага при развитие на усложнения на язвената болест./puls.bg

Влез сега в най-бързо развиващата се здравна група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"
loading...