Опитайте приставката на Lekuvai.bg за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните новини директно в браузъра.
  • Днес: вторник, септември 17, 2019

Как се променят матката и маточната шийка през бременността?

февруари18/ 2016
бременността?" data-essbisHoverContainer="">

Бремеността е физиологичен период, който поставя повишени изисквания към женския организъм. Всички органи и системи на бъдещата майка претърпяват промени, чиято цел е да осигури безпроблемно износване и раждане на плода.

1. Промени в матката

В зависимост от възрастта и броя раждания на жената матката има различна форма. Небременната матка е с крушовидна форма, дължина около 7-8 см и тегло – 50-70 грама.

При многораждали жени, извън бременността, матката е с малко по-големи от обичайните размери – дължината й е 9-9,5 см.

В началните срокове на бременността матката има сферична форма и плодът се движи свободно в околоплодната течност. След 20-22 г. с. формата й става цилиндрична. Това се дължи на разпъването на органа от нарастването на плода.

Матката е изградена от гладкомускулни влакна, които значително увеличават размерите си през бременността. Мускулните влакна са спираловидно вплетени едно в друго по начин, който улеснява максималното и безопасно разтягането на маточната стена. Дебелината й в първите гестационни седмици е 8 мм и нараства до 30 мм в края на десетия лунарен месец. Масата на матката се увеличава стръмно в първата половина на бременността. В периода около термин тегло й е приблизително 1000 грама.

При нераждали жени обемът на маточната кухина е едва 2 мл, а при бременни –  4000-5000 мл. Няма орган в човешкото тяло, който да е способен на подобно разтягане. При голяма част от жените в последните гестационни седмици се установява, че матката е извита леко надясно, като левият й кант и левият яйчник и лявата маточна тръба се доближават до предната коремна стена.

Бременността е причина и за хипертрофия на кръвоносните съдове на органа – значително нараства притокът на кръв към матката. Венозните съдове са значително разширени. При многораждали понякога са представени под формата на варици, в които се създават условия за тромбофлебити, последвани от белодробна емболия както по време на износване на плода, така и в следродилния период. Характерно за маточните венозни съдове за разлика от венозните съдове на долните крайници е слабо развитата клапна система. Това улеснява безпрепятсвеното преминаване на емболи.

2. Маточна шийка

Съществени промени настъпват и в маточната шийка. Тя е изградена от гладка мускулатура, колаген и съединителна тъкан, която е основната й съставна част.

Узряването на цервикалната тъкан има важно значение за протичането на раждането. То (узряването) включва размекване и повишена разтегливост на маточната шийка, дължащо се на намаляване на количеството колаген (колагенът е причина за твърдостта и неотстъпчивостта на шийката). Разграждането му се извършва от протеолитичния ензим колагеназа. Този процес заедно с натрупването на хиалуронова киселина, обуславяща задръжката на вода в тъканите, правят шийката набъбнала и мековата.

Към края на бременността се увеличава плазмената концентрация на естрогени, а те от своя страна усилват синтеза на простагландини. Последните активират колагензата и така подпомагат узряването на маточната шийка.

През бременността се наблюдава повишено кръвонапълване на цервикалните кръвоносни съдове, придаващи ливидния й цвят (синкаво – виолетов). Разрастват и жлезите на цервикалния канал и се увеличава отделената от тях слуз. При намазване на тънък слой слуз върху предметно стъкло и след изсъхването му се визуализира папратов феномен – слузта кристализира под формата на разклонени папратови листа. Това обикновено е характерно за цервикалната слуз по време на овулация.

В по-ранните срокове на бременността маточната шийка е изместена назад спрямо проводната линия на таза. С нарастването на матката шийката постепенно се измества напред и към края на бременността е разположена обикновено в средата – т.нар. центрирана маточна шийка.

Понякога маточната шийка е с вродена слабост. Това създава трудности при износването на плода и изисква намеса от страна на медицински специалист пише puls.bg.

Влез сега в най-бързо развиващата се здравна група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"
loading...