Опитайте приставката на Lekuvai.bg за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните новини директно в браузъра.
  • Днес: вторник, септември 17, 2019

Може ли да забременее по време на месечния цикъл

ноември22/ 2017
цикъл" data-essbisHoverContainer="">
Може би някои ще се учудят, но въпросът „дали може да се забременее по време на месечния цикъл“ много често се задава, а отговорът е кратък: „да“.  Всъщност няма период, който би бил напълно безопасен за необезопасен секс, съветват гинеколозите.

Преди да се изясни поради какво е възможно да се забременее по време на менструация, е полезно да се знае как всъщност се стига до бременност пише zajenata.bg.

Женското тяло преминава през процес, който се нарича овулация

. Овулацията се случва, когато зрялата яйцеклетка (или няколко яйцеклетки) се освобождават от яйчниците и това е плодовитият период на женския цикъл.

Всеки месец в яйчниците съзряват няколко яйцеклетки, а обикновено една излиза в яйцепроводите и тогава е готова да бъде оплодена от сперматозоид. Когато се стигне до среща между сперматозоидите и яйцеклетката резултатът може да бъде бременност.

Стената на матката в този период натдава на тегло, с цел матката да се подготви за зачеване. По този начин тя е готова да приеме оплодената яйцеклетка, от която ще се развива детето. Ако не се стигне до оплождане, нивата на естроген и прогестерон намаляват, удебелената стена на матакта се възвръща предишния си размер и се стига до кървене, т.е. месечен цикъл .

Шансовете да забременеете по време на цикъла са по-малки, отколкото в друг период, но това е възможно.

Именно месечния цикъл не винаги е един и същ. Жените имат много различни месечни цикли и някои от тях са с кървене между циклите, които не са менструация. Стрес, болест и много други неща могат да причинят предотвратяване на кървенето или кървене и когато нямат месечен цикъл, така че може лесно да се направи грешка, когато всъщност сте имали менструация и по този начин е трудно да се изчисли плодородните, т.е. безплодните дни.

Овулацията не е напълно сигурна. Жените освобождават яйцеклетки около 12 до 16 дни преди менструацията, но това може да се случи и по-рано и по-късно. Освен жените, които нямат месечен цикъл поради малко килограми, или наднормено тегло, защото кърмят, защото преди менопаузата, имат някакво заболяване или приемат някои лекарства, могат да са с напълно непредсказуема овулация. Изследванията показват, че сперматозоидите в тялото могат да оцелеят и до седем дни, въпреки че средният век е три до четири дни.

Бременността може да се случи и по време на цикъла, тъй като сперматозоидите в тялото могат да останат няколко дни, а на жената може да се случи да овулира скоро след менструация.

Влез сега в най-бързо развиващата се здравна група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"
loading...