Опитайте приставката на Lekuvai.bg за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните новини директно в браузъра.
  • Днес: вторник, септември 17, 2019

15 неща, които никой няма да ви каже за раждането, а всяка жена трябва да ги знае

ноември10/ 2016
Колкото по-подготвена си, толкоз по-леко ще мине всичко

Нека си го кажем направо – раждането не е най-величественият момент от твоя живот. Колкото и медицинска литература да си изчела, колкото и разкази на приятелки да си изслушала, пак не си подготвена за посрещането на първото си дете. Нямаме ни най-малко намерение да те плашим, а просто да разясним едни от най-често срещаните заблуди около раждането. Колкото по-подготвена си, толкоз по-леко ще мине всичко.

1. Водите ти не изтичат церемониално на пода с плисък, както се случва по филмите. Водите на нормалните жени не изтичат като на тези от екрана, където изведнъж огромно количество течност се изпипва с гръм и трясък на пода. По-вероятно е твоите води да се стичат бавно надолу, като усещането е горе-долу все едно се напишкваш. 2. Водите ти няма да изтекат наведнъж. Въпросните „води“, които всъщност представляват амниотична течност, защитаваща бебето в околоплодния мехур, могат да се стичат в рамките на целия ден, което ще наложи използването на дебела дамска превръзка. Спокойно, това не е единственият път, в който ще ти се налага да използваш позабравените през последните 9 месеца хигиенни материали. 3. Ако водите ти не изтекат от само себе си, лекарят ще трябва да спука околоплодния мехур. Докато има околоплодни води, бебето ти е като на почивка в корема ти. Това се извършва със специален стерилен инструмент, наподобяващ пластмасова игла за плетене на една кука. Процедурата не е болезнена, но може да предизвика лек дискомфорт.

4. Само тъй като водите ти са изтекли, не значи да хукнеш моментално за болницата, като Хю Грант във филма „Девет месеца“. Околоплодният ти мехур може да се спука, но все още да има часове (дори цял ден), докато започнат контракциите или шийката на матката ти се разшири достатъчно, за да родиш.

5. Не можеш да тичаш насам-натам след изтичането на водите, нито пък да правиш секс. В случай, че в твоето положение на балон пред спукване ти се прииска да пробваш някоя и друга пикантна поза от Космо Кама Сутра, то е нужно да знаеш, че няма как да го направиш. След като водите ти изтекат, вече няма какво да защитава бебето от инфекции. В рамките на 24 часа от изтичането на водите ти раждането или ще започне само или лекарите ще трябва да го предизвикат с лекарства.

6. Контракциите са най-ужасната част. Контракциите – да си на тръни, но буквално. Не си мисли, че минаването на бебето през матката и вагината ти е най-лошото, което може да ти се случи (имайки предвид общоприетата аналогия, че е необходимо да изкараш от тялото си нещо с големина на диня). Но за много жени, периодът на контракциите е сравним с минаването през деветте кръга на ада. Всичко започва горе-долу безобидно, с болки подобни на менструалните. Но скоро след това започваш да усещаш нещо, което напомня на това стотици малки ръце на злобни елфи да стискат и дърпат долната част на кръста и корема ти. С оглед на това, фактическото раждане на бебето ти се струва като разходка в парка. Ако се подложиш на епидурална упойка, контракциите със сигурност ще бъдат най-ужасяващата част от пътешествието, наречено раждане. 7. Епидуралната упойка ти се струва като най-силния наркотик на света. Дори не боли, когато анестезиологът прободе с дълга игла гръбначния ти стълб. Всичко е толкова вълшебно – изведнъж нищо не усещаш. Варварската болка на контракциите се изпарява за минути, а на теб ти се иска да разцелуваш анестезиолога от радост.

8. Чувстваш се така, сякаш ти се ходи до тоалетната. Това звучи гадно, но действително е знак, че е нужно да започнеш да напъваш, за да излезе бебето. Няма как, все пак едно около 3-килограмово вързопче радост е на път да напусне матката, затискайки всичките ти органи. Няма страшно, ако преди това са ти направили клизма. Вече споменахме, че самото раждане на бебето изглежда толкова по-лесно от преживяването на контракциите. Особено с епидурална упойка целият процес ти се вижда реално постижим. 9. Може да се наложи лекарят да те „клъцне“ тук и там. Това се нарича епизиотомия (разрез между ануса и влагалището), необходима в случай, че бебето се затруднява да излезе. Колкото и лоши образи да изникват в главата ти в момента, запомни едно – епизиотомията е нормална процедура и всъщност се прилага често. Повечето епизиотомии зарастват до две седмици след раждането. Освен това, адреналинът, който бушува в организма ти през цялото време ще ти попречи да усетиш кой знае каква болка от разреза. 10. Трябва да „родиш“ и плацентата. След като вече бебето е на бял свят, живо и здраво, ти е необходимо да се заемеш да изкараш плацентата от тялото си. Някой от лекарския екип ще ти каже, че трябва да се напънеш още един път и това няма да ти се стори притеснително, защото след като си изкара от тялото си малко човешко същество, някаква си мека субстанция с вид на кървав черен дроб няма как да ти се опре. 11. Ще се наложи да те шият. Памперсите за възрастни и широките бабешки гащи идват и заминават, но детето ти остава завинаги! Причината е номер 9. Освен това, може да имаш разкъсвания. Но нека дискмофортът и стягането на шевовете не те плаши. Ти вече си имаш бебче, за което да се грижиш, така че шевовете ще са ти последния проблем. 12. И ще има кръв. Това си е в реда на нещата, мислиш си ти. Разбира се, че ще има кръв. Но няма да можеш да се отърсиш от идеята, че болничната зала се е превърнала в сцена от криминален сериал. Това е животът.

13. Ще трябва да носиш памперси за възрастни известно време. Това се налага, заради неминуемото кървене, което се появява след раждането. Ще трябва да носиш памперса около 2-3 дни след раждането, а след това дамска превръзка в продължение на около 20 дни, защото кръвта продължава упорито да изтича. Което ни води към точка 14.

14. Ще ти се струва, че ти е дошъл цикълът. За период от около 2 седмици до 20 дни, кръвта действително ще продължава да тече, първо по-обилно, а после само на капки. Веднага ще си припомниш какво беше да носиш дамски превръзки. Още нещо – тампоните не са разрешени заради повишения риск от инфекции.

15. Ще забравиш всички тези подробности след 3 месеца от раждането. Мозъкът ти сам ще блокира ужасяващите картини и усещания, които си преживявала в родилната зала. Наистина, по време на самото раждане сигурно ще проклинаш себе си, че си забременяла, а мъжът ти – че изобщо някога те е докосвал. Ще си казваш, че никога, ама никога няма да имаш второ дете. Но след като всичко свърши, спомените ще започнат да избледняват, а при всяко гукане на малкото човече ще се убедиш, че да си майка е най-прекрасното нещо. Памперсите за възрастни и широките бабешки гащи идват и заминават, но детето остава завинаги пише zajenata.bg!

Влез сега в най-бързо развиващата се здравна група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"
loading...