Опитайте приставката на Lekuvai.bg за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните новини директно в браузъра.
  • Днес: сряда, октомври 16, 2019

Кажете ни къде ви боли точно корема, за да можем да ви кажем причината- различните зони сигнализират за различни проблеми

май20/ 2017
корема, за да можем да ви кажем причината- различните зони сигнализират за различни проблеми" data-essbisHoverContainer="">

Може да почувствате болка в областта на корема в най-различни форми и размери: понякога острa, понякога тъпа, понякога стягаща. Тъй като доста важни функции в нашето тяло се извършват в тази област, има доста възможни причини за появата на болка в корема.

В допълнение, в нашите органи също имаме доста нервни окончания в стомаха: причината за болка в корема би могла да бъде: страх или стрес, прекомерно ядене… или, разбира се, нещо по-сериозно пише zajenata.bg.

 

Областта на болка ви сигналзиира какво може да се случи.

1) В средната лява област на корема Ако болката е около талията от лявата страна, това би могло да значи бъбречна инфекция или камъни в бъбреците.

Ако имате болезнено уриниране и запек, не забравяйте да се консултирате с лекар. Бъбречната инфекция е много вероятна. Ако не, това може да е свързано с лумбалните прешлени.2) В средната централна област Ако имате тъпа болка в средата на корема си около или малко над пъпа, това може да е признак на апендицит (особено ако болката става все по-остра и имате гадене) или панкреатит. Ако болката се увеличава, необходимостта да се консултирайте с лекар е задължителна.

3) Средна област на корема Ако болката е от дясната страна на височината на кръста, тя може да сигнализира за проблем с бъбреците или поява на запек. Друга причина може да бъде дивертикулита, при който растат кисти върху стената на дебелото черво.

4) Долна лява област Повечето чревни проблеми ще се появят с болка в долната част на корема. Жените също изпитват болки в областта – обикновено от двете страни.

5) Долна централна част на корема Болката около пъпа би могла да бъде резултат от инфекция на пикочните пътища или възпалително заболяване на червата. Жените могат да страдат от заболяване, свързано с репродуктивните органи. (Не забравяйте да посетите гинеколог!)

6) Долу вдясно Болка в долната дясна страна на корема може да е признак за напрегнати мускули или умора като цяло. Ако болката се появява често, трябва да посетите вашия лекар. Ако имате остра болка в долния десен ъгъл, не забравяйте да проверите за други симптоми като апендицит.

7) Горна лява коремна област Ако болката се намира в горната лява част на корема, то вероятната причина е проблем в стомаха. Друга възможност – язва или проблем с панкреаса. Ако болката е силна и бързо се влошава, може да са камъни в жлъчния мехур или в жлъчните канали. Консултирайте се с вашия лекар, ако болката не изчезва в рамките на 1-2 дни.

8) Горна средна област Болката в горната част на стомаха често се свързва с киселини или други стомашни проблеми в края на хранопровода. Отново, в зависимост от точните усещания за болка, може да се окаже язва или жлъчни камъни.

9) Горе вдясно Болката в горната дясна част на корема може да е признак за язва на тънкото черво (язва на дванадесетопръстника). Причината е често прекомерната секреция на стомашна киселина.

Ако болките в корема продължават повече от няколко дни, ви препоръчваме да се консултирате с медицински специалист. Бъдете упорити и продължавайте да търсите правилната диагноза, дори и ако на първата консултация при лекаря не изясните диагнозата: понякога това може да отнеме известно време, за да се разбере какво точно се случва, тъй като причините са много. (Особено ако болката е причинена от диета или стрес, или и двете, които са може би най-усложняващите фактори …)

Влез сега в най-бързо развиващата се здравна група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"
loading...