Опитайте приставката на Lekuvai.bg за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните новини директно в браузъра.
  • Днес: вторник, октомври 22, 2019

Плодът, който всички пренебрегваме, а всъщност е много полезен и служи за много цели. Ето какви

септември18/ 2017

Знаете ли, че леко невзрачната мушмула е братовчедка на розата и по тази линия е и роднина на шипката?

Знае се, че мушмулата е характерна за Югозападна Азия и евентуално Югоизточна Европа. Мушмулата расте крайбрежието на Черно море у нас и в Турция, и е била известна на древните гърци и римляни, които са ги ползвали още в далечното второ хилядолетие преди Христа.

С отвара от мушмули успешно се прави гаргара на устата, като тази гаргара спира кървенето. Кората на мушмулите спокойно бихте могли да се ползва вместо хинин, а дамите, които искат да отслабнат, както и всеки, който има стегнат стомах може да ги използва като разхлабващо средство.

Достатъчно е само мушмулите да са добре узрели, дори ако може съвсем леко гнили.

Изсушените листа на мушмулата , стрити на прах, моментално спират кървенето. Достатъчно е само да ги поставите върху раната. А за да укротите болката в бъбреците направете отвара от 3-4 мушмули, прибавете чаена лъжица листа от боровинка и пийте тази не особено вкусна, но доста полезна смес всяка сутрин и всеки обед преди храна /най-добре час преди хранене/ За да се получи отварата мушмулите не е необходимо да са презрели. Леко се цепят, преди да ги пуснете във врящата вода, оставате ги така около минута на котлона, махате, добавяте листата от боровинка, захлупвате, прецеждате и вашата отвара е готова.

Кафеникавите мушмули са подходящи за диабетиците, тъй като имат много ниско съдържание на захар, пише „За жената“.

Влез сега в най-бързо развиващата се здравна група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"
loading...