Опитайте приставката на Lekuvai.bg за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните новини директно в браузъра.
  • Днес: понеделник, септември 16, 2019

Важно! Хомеопатията не може да лекува 68 заболявания

септември29/ 2017
Ефектът на хомеопатичните лекарства е нулев при 68 заболявания и той не се различава от приема на обикновено плацебо, установиха австралийски учени, цитирани от в. „Дейли мейл“.

Проучването на Националния съвет за здравни и медицински изследвания констатирало, че лечението с безкрайно разредените субстанции не води до никакви подобрения при повечето болести, сред които астмата, артрита, разстройствата на съня, грипа, настинката, екземата, маларията, холерата, хероиновото пристрастяване и др.

Според австралийските медици хомеопатията не подобрява здравословното състояние на пациентите повече от плацебото – субстанция която няма ефект върху заболяването.

Те предупреждават своите колеги да оттеглят подкрепата си за хомеопатичните средства заради доказаната им научна безполезност. Лекарите задължително е необходимо да информират своите пациенти за тяхната неефективност. Хомеопатията е алтернативна медицина, основана на принципа „клин клин избива“.

Според нея субстанция, която причинява известни симптоми, може да помогне за премахването им, ако тя бъде приложена в минимални дози. Професорът-имунолог Джон Дуайър, участвал в изследването, призова правителствата да спрат легитимирането на хомеопатията. Според него подобни лечения трябва да бъдат премахнати веднъж завинаги. Дуайър твърди, че не е етично съзнателно да се изписва на пациентите лекарство, ефективно не повече от плацебо.

Според специалиста най-голямата опасност, свързана с хомеопатията, е тя да се използва за ваксинация.

„Като имунолог за мен най-големият проблем е разпространеното схващане, че хомеопатичните ваксинации са безобидни и са толкова добри, колкото и класическите такива. Хората, които вярват в това, със сигурност не предпазват себе си и децата си“, казва Дуайър, цитиран от „Гардиън“.

„Хомеопатични ваксинации са предлагани срещу ХИВ, малария… нито една от тях не е ефективна“, продължава още учения експертът.

„Хомеопатията не е наука и не е базирана върху наука. В много от случаите хомеопатията може да бъде опасна и да поставя на риск човешки животи. Ваксинацията е класически пример за това“, казва Ричард Чунг – президент на австралийската медицинска асоциация.

Влез сега в най-бързо развиващата се здравна група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"
loading...