Опитайте приставката на Lekuvai.bg за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните новини директно в браузъра.
  • Днес: неделя, октомври 20, 2019

Ето колко цинк трябва да приемаме, за да сме здрави

октомври23/ 2017

Колко цинк ни е нужен за да сме здрави ?

Ползите за здравето от цинк са много. Те включват: поддръжка на на имунната и храносмилателната система, контрол на диабета, намаляване на нивата на стрес, стимулиране на енергийния метаболизъм.

Също така е полезен минерал за жените при бременност, за косата, при екзема, отслабване, настинки…

Цинкът е много важен минерал, който играе важна роля в протеиновия синтез и помага за регулиране на производството на клетки в имунната система на организма. Спермата и простатната жлеза при мъжете съдържат значителни количества цинк.

В човешкото тяло, има повече от 300 различни ензима, които не могат да работят без цинк.

Учените смятат, че 3 000 протеина от приблизително 100 000 в тялото се състоят предимно от цинк.

Един нормален човек има 2-3 грама цинк във всеки даден момент. Има органи на човешкото тяло, които секретират цинк. Това са слюнчените жлези, простатната жлеза и панкреаса.

Дори клетки, участващи в активността на имунната система отделят цинк.

Симптомите на недостиг на цинк в тялото ни какви са?1.Забавяне на растежа 2.Ниско кръвно налягане 3.Забавя се растежа на костите 4.Загуба на апетит 5.Загуба на мирис и вкус от сетивата 6.Депресия 7.Груба кожа или бледа кожа 8.Отслабване 9.Диария 10.Косопад 11.Умора 12.Бели петна по ноктите.

Кои са източниците на  цинк?

Колко цинк ни е нужен, за да сме здрави?

Най-важният източник е месото, както и други продукти като: стриди, ряпа, грах, овес, фъстъци, бадеми, тиквени семки, корен от джинджифил и орехи.

Здравните ползи от цинк какви са? Най-важните ползи за здравето от цинка са изброени по-долу.

Запомнете: една от най-важните функции на цинка е да стимулира функцията на белите кръвни клетки. Белите кръвни клетки защитават тялото ни срещу редица инфекции. Той също така е необходим за производството на колаген.

Цинкът играе важна роля при лечение на хронични инфекции.

Ако имате акне, то може би ви липсва цинк!

Този минерал е важен за премахването на акнето от кожата. Той регулира и контролира количеството на тестостерона в организма, който играе доминираща роля при появата на акне.

Цинкът е много важен за справяне с болести на простатата.

Неговият дефицит води до уголемяване на простатната жлеза и я прави по-уязвима за развитието на рак. Препоръчително е да се вземат 15 мг цинк от мъжете всеки ден, под строго лекарско наблюдение, когато имат проблем с простатата. Изследвания са показали намаление на туморния растеж в простатата при поддържане на нормални нива на цинк.

Последните изследвания показват, че цинкът да има силно въздействие върху психичната функция.

Той също така се намира във високи концентрации в хипоталамуса, който контролира мисълта и паметта.

Дозата за прием на цинк като добавка зависи от лекаря, защото ако всичко е наред, то ние си го доставяме с храната и тялото.

Влез сега в най-бързо развиващата се здравна група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"
loading...