Опитайте приставката на Lekuvai.bg за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните новини директно в браузъра.
  • Днес: четвъртък, юни 27, 2019

„Тихите убийци“ на нашето здраве: 6 опасни болести, които протичат без симптоми!

април13/ 2018

Има болести , които могат да възникнат и дълго време да съществуват в нас почти безсимптомно . След това в един „прекрасен“ ден да изразят себе си. Кои са тези болести? Каква заплаха са те? Ето:

апнея

1.

Високо кръвно налягане

Според статистиката, около 50% от хората не са наясно, че имат високо кръвно налягане . Заболяването „живее“ в човек, бавно вреди на кръвоносните съдове и един ден неочаквано води до инфаркт , инсулт  или развиване на проблем с бъбреците .

Как да се предпазите?

високо кръвно

Дори и ако мислите, че сте здрави и нищо не ви притеснява, най-малко веднъж годишно измервайте кръвното си налягане. Ако не разполагате с време да ходите на лекар, отиде до близката аптека, където фармацевтът ще измери кръвното ви. Или купите апарат за кръвно и следете състоянието си у дома.

2. Сънна апнея

Много хора погрешно смятат, че сънната апнея се среща само при тези, които страдат от наднормено тегло . Това не е така. До 50% от жените на възраст между 20 и 70 години страдат от сънна апнея. Това е състояние, при което дишането на човек по време на сън внезапно прекъсва. Свързано е с повишен риск от сърдечни проблеми и диабет тип 2 .

Най-често диагнозата „апнея“ се поставя на жени. Чест симптом на това състояние е главоболие на сутринта, промени в настроението и лек световъртеж . Накратко, симптомите са такива, че лесно могат да бъдат пренебрегнани, като обвиняваме времето, ПМС и т.н.

Друг симптом на сънната апнея е  безсънието . Жените се събуждат по няколко пъти през нощта, поради спиране на дишането.

Как да се предпазите?

сънна апнея

Ако забележите някой от симптомите, описани по-горе, се свържете с вашия лекар. След необходимите проучвания, експерти могат да определят дали имате сънна апнея. Ако резултатът е положителен, най-вероятно, ще ви назначат ЦИПАП терапия . ЦИПАП  – това е устройство, което генерира постоянно положително налягане на дихателните пътища.

3. Глаукома

Глаукомата  се развива много бавно, така че пациентът не веднага забеляза, че с виждането му нещо не е наред. Глаукома възниква в резултат на нарушено очно налягане , което прави трудно циркулирането на течността в очите. Това състояние причинява замъглено зрение , стесняване на полето на видимост и в крайна сметка може да доведе до слепота .

Как да се предпазите?

Глаукома най-често се среща при хора над 40 години. Ако сте в рискова група, трябва да проверявате зрението си при  офталмолог веднъж годишно.

4. Диабет

Нормалните нива на кръвната захар не винаги са знак, че пациентът няма диабет. В ранните етапи това състояние протича почти безсимптомно. Ключовата дума тук е „почти“. Симптоми все пак има: сухота в устата , жажда , често уриниране , замъглено зрение . Но често тези симптоми са игнорирани от страна на пациента, докато не е станало твърде късно.

Друг симптом на диабета – Акантозис нигриканс . Това е потъмняване на кожата в областта на шията или подмишниците. Кожата в тези области изглежда като изгоряла.

Как да се предпазите?

След 45-годишна възраст редовно се проверявайте при лекар. Ако имате наднормено тегло, високо кръвно налягане или висок холестерол в кръвта, сте изложени на риск.

5. Синдром на поликистозни яйчници (PCOS)

мълчи здраве убиец

Около 10% от жените в детеродна възраст страдат от PCOS . Това е състояние, при което тялото произвежда големи количества мъжки хормони , при което има смущения в овулацията и менструалния цикъл като цяло. В допълнение, при PCOS сте изложени на повишен риск от развитие на диабет тип 2, сърдечни проблеми, сънна апнея  и рак на ендометриума .

Как да се предпазите?

Слушайте тялото си. При PCOS често менструалният цикъл се удължава (35 дни), появяват се пъпки (макар и да не сте на 16 години), изтънява косата на главата, а обратно, се увеличава растежът на косата по тялото. PCOS е лесно да се контролира, ако внимавате за режима си на живот.  Нисковъглехидратна диета и редовни физически упражнения – най-добрите помощници. Но първо се консултирайте с Вашия лекар, ако сте забелязали някои от изброените по-горе симптоми.

6. Рак на белия дроб

Рак на белия дроб – един от най-опасните видове рак както за жените, така и мъжете. Ранните му етапи протичат почти безсимптомно. Какво е още по-страшно, болестта може да се развие дори и у тези, които никога никога не са пушили през живота си.

Как да се предпазите?

Ако сте пушач с опит , редовно ходете на лекар. Също така обърнете внимание на симптоми като суха кашлица , които не отшумяват повече от 2 седмици, болка в гърдите, пресипналост , хрипове и задух .

Влез сега в най-бързо развиващата се здравна група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"
loading...