Опитайте приставката на Lekuvai.bg за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните новини директно в браузъра.
  • Днес: петък, април 19, 2019

Интервю на проф. Христо Мермерски: „Създадох еликсир на младостта“

август26/ 2018

Проф. д-р Христо Мермерски е автор на 30 книги в областта на целебното и здравословно хранене, народната и природната медицина.

В съавторство със сина си д-р Йонко Мермерски е издал книги в областта на лечебните качества на над 200 храни и билки. Работи в областта на природната и народната медицина от 1957 г.

Описал е съдържанието на хранителни вещества и елементи в 100-те най-лечебни и най-любими на българите храни, както и болестите, които те предотвратяват и лекуват. 
Изложеното в книгите му се базира на изследвания в 152 лаборатории, университети, научни институти.
Ето какво е публикувано в марица бг

-Какви са най-важните правила, които трябва да спазваме в жегите? 
-Най-важно е да не се допуска претопляне на организма – особено при хора с проблеми в сърдечносъдовата и дихателната система това може да доведе до инсулт или инфаркт. Трябва да се консумират колкото може повече зеленчуци и плодове. Сега е сезонът на дините – най-разхлаждащия плод, наричан царица на пустинята. Само 250 грама диня осигурява дневната доза витамин С и витамин А. Няма проблем да се консумира и килограм диня, тогава организмът ще бъде охладен и презареден с витамини. Това е особено важно в пика на жегите. 
На хора, които имат проблеми със сърцето и храносмилателната система, препоръчвам да консумират настърган малък морков, който осигурява витамин А. Ако такива прекалят с дозата синтетичен витамин А, ще получат главоболие и болки в черния дроб. Затова съм написал книга за това как да се лекуваме и да се предпазим от болестите чрез храненето. Чете я целият англоговорящ свят. В нея са посочени последиците за организма при недостиг на желязо, витамини, микро- и макроелементи и как можем да постигнем този жизненоважен баланс чрез храната. 
В района на Пловдивско и Пазардишко виреят най-вкусните домати, а 100 грама консумиран домат осигурява не само витамини А и С, но и ликопен, който пък има силно противораково действие. В същата книга са посочени уникалните качества на всеки плод и зеленчук, които хората не знаят и не оценяват. Както казва народът: Вода гази, жаден ходи! Тази мъдрост важи особено силно за пловдивчани – живеете в изобилие от плодове и зеленчуци, които редовно недооценявате. 
– Коя е най-важната храна за българина?
-На децата и на жените в напреднала възраст трябва да се осигури достатъчно количество калций, ако искат да имат здрава костна и мускулна система. След 80-годишна възраст се губят 40-50 процента от костната и мускулна маса. Срещу остеопорозата е особено важна консумацията на кисело мляко. Създал съм мляко, което съдържа осем вместо две полезни бактерии, включително един пребиотик. Само 200 грама осигурява дневната потребност от калций и белтъчини. Така че ако сте пили антибиотик или силни лекарства, лоша вода, дишали сте мръсен въздух, бактериите в киселото мляко се хранят с отровата, натрупана в организма, и я изхвърлят след 14 дни. 
Руският учен д-р Иля Мечников печели Нобелова награда за медицина, доказвайки как киселото мляко влияе положително върху здравето на българите и до края на живота си обяснява на европейците как това не е храна, а истинско лекарство. 
-Основен фактор за здравето ни е имунната система. Как да я засилим? 
-75 процента от имунната система се изгражда от фактори, които се намират в храносмилателната система. Следователно, ако имаме затлачена храносмилателна система, не можем да имаме силна имунна система, важен фактор за дълголетие. Първо трябва да прочистим организма. Създал съм патентован продукт – еликсир на младостта, здравето и щастието. Съдържа три продукта с хормона на щастието серотонин. По 1-2 лъжички от еликсира дневно задоволяват всички потребности на организма от най-важните вещества. 
-След 60 години упорити проучвания открихте ли тайната на дълголетието?
– Два са факторите, от които зависи дълголетието – генетическата обусловеност и начинът на хранене. Затова със сина ми написахме книгата „Как да се лекуваме и предпазим от болести чрез хранене със здравословни храни”. Най-уникалният начин е лечението чрез хранене. Едва на второ място е лечението чрез билки, на трето – чрез сокове, на четвърто – чрез пречистване на организма, на пето – чрез движение и физически упражнения. 
Преди повече от 120 г. при 6 милиона население и нулево медицинско обслужване сме имали 2460 столетници. Сега официално имаме едва 171 столетници и живеем най-кратко в Европа – дори албанци, македонци, босненци живеят от 2 до 4 години по-дълго от нас. 
-Вредно ли е месото? 
-Не трябва да прекаляваме с него. Телешкото месо, свинското, но нетлъсто, съдържат много белтъчини, необходими на организма. Но не бива да забравяме, че само 40 грама фъстъци, орехи, слънчогледови семки осигуряват необходимото количество витамин А, витамин С и най-вече витамин Е, витамина на размножаването. 
-Защо е толкова трудно да осъзнаем колко е важна храната за здравето ни? 
-Преди десетилетия легендарният ни спортист Боян Радев произнесе култовата фраза: Храната прави борбата. Звучи елементарно, но всъщност е вярно. Както ядеш, така ще изглеждаш, е древна мъдрост. Не го ли осъзнаем, проблемите със здравето са ни гарантирани. 
И аз съм правил грешки – като ученик можех да изям по пет кюфтета и кебапчета, без да се съобразявам, че това е пагубно по ред причини. Когато взех първия изпит по ботаника преди 60 години, задълбах в проблемите на храненето и спрях да се тъпча с месо. 
Най-важно е култура на храненето да имат първо лекарите. Ще предложа на ректора на Софийския университет да въведем дисциплината „Лечение чрез хранене”. 
А на министъра на здравеопазването предлагам да създадем общ екип от експерти по „съвременна” медицина, т.е. медицината на синтетичните лекарства, и специалисти по природните лекарства. Такова сътрудничество ще бъде изключително полезно и резултатно за здравето на българина. 
Ще бъде много полезно да създадем възможности за съвместно лечение, в което да се използват традиционните методи и методи на народна медицина и здравословно хранене. 
В Китай залагат основно на природната медицина, убедих се лично. В Русия работи активно Институтът по лекарствени растения, където защитих първата си дисертация. На Запад природната медицина става все по-популярна. 
И тази популярност не е случайна – това, което предлага природната медицина, няма и една стохилядна от болестотворен страничен ефект. А отвори листовката на едно лекарство за високо кръвно – изброени са към 40 странични ефекта. За това никой не говори. 
-Често хора се оплакват от анемии и им предписват витамин В12. Има ли храни, с които може да се постигне същият ефект? 
-Наричат В12 енергиен витамин. Много популярен сред професионалните атлети и физически активните хора, изключително важен за психическото и физическо здраве, важен за растежа, нормалното дишане, метаболизма, за енергията и пречистването след инфекции на организма. В12 се съдържа само в храни от животински произход – прясно мляко, сьомга, телешки дроб, телешко, агнешко, яйца, скариди, миди. Вместо да пиеш витамин, по-добре е да постигнеш същия ефект с вкусна храна. 
– Ако искаме бързо да свалим килограми, какъв е вашият съвет? 
– Капани за наивници са чудодейни диети, с които уж можеш да свалиш 10 килограма за седмица. Има едно основно правило – ако консумираш повече калории, отколкото изразходваш, няма начин да отслабнеш. Когато бях в Америка, пиех прехвалени препарати, които рекламират и в момента – нито грам не отслабнах. Основен постулат за отслабването е калкулацията между натрупани и изразходвани калории. Това не трябва да забравят. 
– Валидна ли е и днес връзката между местоживеене и дълголетие?
-Родопите си остават рай за столетници. Парадоксално е обаче, че хората забравят простата истина – ако искаш да си здрав, трябва да се подлагаш на физически усилия.

Влез сега в най-бързо развиващата се здравна група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"
loading...