Опитайте приставката на Lekuvai.bg за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните новини директно в браузъра.
  • Днес: вторник, септември 17, 2019

Как се променя ва*ината с течение на годините

септември05/ 2018

Както и всички други части на тялото и вагината се променя с течение на годините.

Популярният лекар Оз разкрива какво би трябвало да знаете за вагината и нейните промени след 40-тата година, а точно това може да ви помогне за поддържане на щастлив и здравословен сексуален живот .

Почистване на вагиналните стени

През 20-те и 30-те години вагиналните стени „плуват“ в хормоните, което ги прави силни и здрави. Въпреки това, в 40-те години, нивото на естроген постепенно намалява.

 Това явление предизвиква стените да стават по-малко еластична и по-уязвими. Затова, често се стига до възпаления или наранявания по време на секса.

Почистването на влагалищните стени могат лесно да се провери с огледало. Силнорозов цвят показва здравословна вагинална тъкан, а блед или много светъл цвят може да подсказва за крехка вагина. Ако смятате, че имате проблем, консултирайте се с вашия гинеколог.

Този проблем се решава с кремове с естроген или таблетки, които могат да се вложат директно във влагалището.

Вагинална атрофия

Пониженото ниво на естроген може да доведе до намаляване на вагиналната лигавица, което води до стесняване на отвора на вагината. В този случай, болката може да се случи по време на началното проникване, но често изчезва след като пениса напълно навлезе.

Вагиналната атрофия може да бъде лекувана с вагинален дилататор , който се предлага в различни размери и дебелини и по този начин ще подобрите еластичността на влагалището. Лечението включва пет минути ежедневна употреба на дилататор с лубрикант. Но със сигурност трябва да се консултирате с лекар. И редовният секс помага да се запази вагината в добра форма, а също така може да ви помогнат и Кегел упражненията .

Странични ефекти на лекарства

Много чести лекарства, като хапчето за контрацепция и антидепресантите могат да причинят сухота на влагалището, която се появява след 40-тата година, поради липса на естроген. Ниското либидо е вторият проблем, който може да бъде причинен от лекарства. В случай на сухота може да помогнат различни лубриканти.

Влез сега в най-бързо развиващата се здравна група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"
loading...