Опитайте приставката на Lekuvai.bg за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните новини директно в браузъра.
  • Днес: четвъртък, юни 27, 2019

ЛЕКАРСКАТА МАФИЯ не иска да знаете това! РАК СЕ ЛЕКУВА с хапче, което има във всяка аптечка! ВИЖТЕ!

септември24/ 2018

Преди десетилетия Нобеловият лауреат Линус Паулинг е заклеймен от научната общност заради идеите му, че витамин С може да се пребори с множество заболявания, включително рак.

Сега обаче едно проучване, публикувано наскоро вScience съобщава, че витамин С убива туморните клетки при мишки, носещи разпространена мутация, която причинява рак на дебелото черво и панкреаса.

Полинг е започнал своите експерименти през 1970 г., но провалът на клиничните изпитвания с таблетките с витамин С (аскорбинова киселина) убедил голяма част от лекарите в безсмислието на такава терапия.

По-късно учените са открили, че витамин С трябва да се прилага интравенозно (за да се постигне желаната концентрация) и веществото увеличава продължителността на живота на страдащи от рак на яйчниците и рак на панкреаса. Но неуспехът на Полинг затрудняват търсенето на финансиране.

Но в идеите на Полинг се оказало, че има рационално зърно, пише онлайн изданието Science.

Преди няколко години, Цзихай Юн (Jihye Yun), тогава студент в Университета Джон Хопкинс в Балтимор, Мериленд, установил, че раковите клетки на дебелото черво, растежът на които се определя от мутации в гена KRAS и по-рядко – от BRAF, произвеждат необичайно големи количества протеин, който пренася глюкоза през клетъчната мембрана. Освен това този протеин, GLUT1, снабдява клетките с глюкозата, от която се нуждаят, за да оцелеят. Но GLUT1 превозва и окислена форма на витамин C, дехидроаскорбинова киселина (DHA), в клетката, а това е лоша новина за раковите клетки. Юн установил, че киселината разрушава химичните вещества, отговарящи за противодействието на клетката срещу свободните радикали – ако раковите клетки да се изпълнят с DHA, те могат да бъдат унищожени.

Юн и колегите му от лабораторията на Луис Кантли (Lewis Cantley) в Ню Йорк открили, че големи дози витамин С убиват раковите клетки (с мутации на KRAS и BRAF), повишавайки нивото на свободните радикали, които от своя страна, отключват ензима, необходим за усвояването на глюкозата (източник на енергия за клетката). В опитните мишки, третирани с ултра високи дози витамин C (равностойността на 300 портокала на ден), раковите тумори на червата стават много по-малки и възникват много по-рядко, отколкото при гризачите в контролната група.

Учените са развълнувани от възможността да започнат тези клинични проверки с витамин C терапията, не само защото ще стане възможно лечение за тумори на дебелото черво, основани на мутации на KRAS, които съставляват около 40% от всички ракови заболявания на дебелото черво, но също така и за рак на панкреаса, смъртоносен рак типично задвижван от мутиралия ген KRAS.

Предимствата на витамин С като противораково лекарство е неговата относителна безопасност за хората, а основният недостатък е бавното й действие. Пациентите трябва в продължение за няколко месеца до посещават клиниката за интравенозно приложение на аскорбинова киселина. Но Кантли се надява да разработи хапче, което да позволи да се постигне висока концентрация на веществото в кръвта. Това не само ще направи новият метод по-удобен за пациентите, но и ще заинтересува фармацевтичните компании./Offnews.bg

Влез сега в най-бързо развиващата се здравна група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"
loading...