Опитайте приставката на Lekuvai.bg за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните новини директно в браузъра.
  • Днес: неделя, януари 20, 2019

3-те подправки, с които ще отслабнете с лекота, ще имате добро здраве и ще ви е вкусно на масата

декември17/ 2018

С тях е не само вкусно, но и полезно

Голяма част от подправките, които използваме всеки ден в кухнята са най-често билки, доказани през десетилития на кулинарни експерименти. Някои от тях обаче, притежават толкоз здравословни качества, че си заслужава да бъдат консумирани, не само като подправки.

Доста от тях имат лековити свойства, които ги правят препоръчителна част от нашия режим.

Куркумата се оказа чудотворна.


Експеримент, проведен в лабораториите на Университета в Мериленд преди време установи, че по една лъжичка куркума на ден, приемана в продължение на една седмица понижава доста броя увредени клетки в тялото.Именно клетки с леко увредени парченца ДНК са една от водещите причини за различни видове тежки заболявания.
Куркумата често е нарична „храната на бъдещето“. И това съвсем не е случайно. Тя е един от най-мощние естествени антиоксиданти и имуностимулатори. Допълнително, куркумата има и превантивна функция срещу акумулирането на калции в жлъчката и има подчертаен благоприятен ефект върху метаболизма и храносмилането.
Възползвайте се от чудотворните качества на куркумата ежедневно, за да постигнете оптимален здравословен баланс. Най-лесният начин за това е под формата на хранителна добавка като тази на Vital Concept.Пиперът да е винаги на масата.
Около 5% от черния пипер, който сме свикнали да добавяме към повечето си солени ястия се състои от съставка, наречена пиперин. Едно от качествата на пиперина е, че подпомага способността на тялото да усвоява максимално хранителните качества на продуктите, които консумираме.
В този ред на мисли, пиперинът предотвратява отстраняването на куркумата, която представихме по-горе, от тялото, чрез функциите на черния дроб. Даже една щипка черен пипер помага много за повишаване нивото на действие на куркумата, която сме консумирали, в кръвта.
Значително по-несъществено, но все пак любопитно е това, че пиперинът също помага за отстраняването на натрупани газове, като в същото време забързва и метаболизма.
И нещо по-екстравагантно.
Чудили ли сте се какво ще се случи, ако сложите малко лют червен пипер в ноздрите? Едва ли. Но, все пак – първият, вторият и третият път ще усетите парене и силни пориви за кихане. Но в момента, в който тялото свикне с присъствието на лютия пипер, това би отпушило ноздрите и би улеснило дишането. Напрежението в носа изчезва, тъй като нервните фибри постепенно се изтощават от силното усещане, предизвикано от лютото. Като резултат от това, всякакви главоболия и мигрени, свързани със синусите и запушената носна кухина изчезват.Лютият червен пипер също е благодатен за стомасите ни. Въпреки че, в началото бихме изпитали дразнещо чувство, докато киселината в стомаха ни се бори с лютото вещество, след около месец повече няма да страдаме от подуване на корема, стомашни болки или дискомфорт в стомашно-чревната зона.
Източник: „24 часа“

Влез сега в най-бързо развиващата се здравна група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"
loading...