Опитайте приставката на Lekuvai.bg за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните новини директно в браузъра.
  • Днес: неделя, август 25, 2019

Полови заболявания, които можете да получите и без да правите секс

януари09/ 2019

Гинекологът Алиса Дек от Ню Йорк разкрива, къде се крият вирусите, от които можете да се заразите, дори и ако не правите секс, въпреки, че това е традиционният начин на пренасянето им.

 

Въпреки че последните години все повече се пише и говори за HPV(човешки папилома вирус), мнозина все още не знаят, че този вирус може да се предава и без секс.

HPV, се предава чрез кожата, независимо дали някой докосва областта, с която е заразена, казва Дек.

HPV, идва в различни форми, някои от които могат да причиняват генитални брадавици , докато други могат да предизвкват рак.

Дори и не трябва да бъдат под формата на пъпки, за да се заразим, защото вирусът може да се разпространи и преди да се разпространи по тялото.

Пъпките понякога възникват и други части на тялото, като пръстите, напомня Дек.

Въпреки, че те могат да бъдат отстранени, например чрез замразяване или рязане, вирусът може да остане в организма и от време на време да се активитивира.

 

Трихомониаза

Това заболяване не е много известна, но вирусът може да оцелее и в неживи обекти, доста дълго след като го е докоснал някой заразен. Може да се появи във формата на вагинални инфекции , с течение с неприятна миризма, последвани от сърбеж и дразнене.

 

Могат да се пренасят и от неща като мръсна кърпа, казва Дек.
Въпреки че няма точна информация колко дълго може да оцелее вируса, Дек обяснява е малко вероятно да се заразиш с докосване на предмети няколко седмици след като са докосвани човек с трихомониаза. За щастие, лесно може да се лекува с антибиотик.

 

Херпес

Това е често първата инфекция за която помислят всички при споменаването на полово предавани болести. Затова е доста тревожно откритието, че може да се предава по някои доста невинни начини.

Херпесът може да се предаде и с целувка, или споделяне на бръсначки и немити съдове, въпреки че тук е доста малък риска, твърди Дек.

Все пак има два вида херпес ХСВ-1 и ХСВ-2, а гинеколозите не правят голяма разлика между тях. Понякога ХСВ-1 е смятан за устни, а ХСВ-2 за генитален вид, но днес тази разлика е по-малко важна от преди.

Освен факта, че тип 1 обикновено не се връща, докато тип 2 често се повтаря, двата вида могат да се появят навсякъде по тялото, напомня Дек.

И въпреки че херпесите може да бъдат асимптоматични, ранички около устата е сигурен знак за тази инфекция, докато раничките на половите органи може само да се предполага, че са херпес. И докато лекарите знаят как да излекуват симптомите, това обаче не е лек и срещу самия вирус.

Влез сега в най-бързо развиващата се здравна група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"
loading...