Опитайте приставката на Lekuvai.bg за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните новини директно в браузъра.
  • Днес: понеделник, септември 16, 2019

8 неочаквани симптома на чернодробно заболяване, които показват, че трябва да посетите лекар възможно най-скоро

февруари06/ 2019

Черният дроб е супер важен орган, който е отговорен за много функции в телата ни. Затова е важно да знаете признаците на увреждане на черния дроб, те са предупреждение за нещо сериозно.

8 признака на увреден черен дроб, които показват защо трябва да отидете на лекар веднага.

1 Видимо кожата и очите ви стават жълти.

Това състояние е известно като жълтеница, която причинява жълта пигментация на кожата, бялото на очите.

Жълтият цвят се появява поради излишния билирубин, който има жълтеникаво-оранжев пигмент и е в жлъчката на черния дроб.

Когато черният дроб е здрав, той лесно елиминира билирубина. Но ако е сериозно повреден, буквално пожълтявате.

2. Може да се чувствате уморени и изтощени.

Това не е просто умора, а нещо повече. Умората се характеризира с психическа и физическа липса на енергия. Нямате мотивация да правите нещо. Понякога можете да го почувствате само сутрин и усещате трудности, за да станете от леглото. В други случаи можете да го чувствате през целия ден.

3. Възможно е да имате подуване на корема.

Подуване на корема може да бъде един от по-неудобните симптоми, защото причинява болка. Това се случва, когато течността се задържи в корема. Като последица от натрупването на течност, вие също може да имате подути крака и глезени.

4. Може да имате липса на апетит и загуба на тегло.

Става въпрос за повече от 10% от загубата на тегло. Такива състояния могат също да бъдат свързани с абдоминално подуване. Много е трудно да се храните, защото всеки път може да почувствате болка.

5. Може да забележите ангиоми върху кожата си.

Ангиомата изглежда като мрежа от малки, разширени капиляри, разположени много близо до повърхността на кожата. Ако ги видите на горната половина на гръдния кош, ръцете, шията и лицето, това може да е признак на чернодробно заболяване.

6. Може да откриете синини по тялото си.

Ако имате увреден черен дроб, производството на протеини спира или става по-бавен. Той причинява лошо съсирване на кръвта. Ето защо хората с чернодробни увреждания ще кървят или посиняват по-лесно от здрав човек.

7. Урината ви може да има тъмен цвят.

Като цяло цветът на урината ви ще изглежда по-тъмен от обикновено. Може да има кафяв, тъмно оранжев или кехлибарен цвят. Това се случва поради същия излишък на билирубин в черния дроб.

8. Може да се почувствате сърбеж.

В случаите, когато черният Ви дроб е в беда, може да се появи сърбеж на кожата, който е по-локализиран. Това се случва поради токсините, които черният дроб вече не може да филтрира.

Влез сега в най-бързо развиващата се здравна група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"
loading...