Опитайте приставката на Lekuvai.bg за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните новини директно в браузъра.
  • Днес: понеделник, септември 16, 2019

Когато детето ни изгаря от температура: грешките, които всички допускаме и какво всъщност трябва да правим

февруари08/ 2019

Един от кошмарите на всеки родител е високата температура – цифрите на термометъра летят стремглаво нагоре, детето изгаря, а вие се колебаете дали да дадете поредното лекарство или да приложите някой бабин метод. Всъщност температурата не е нищо друго, освен отговорът на тялото ни на инфекцията – защитен механизъм, който помага на организма да се бори с вирусите.

1.

Как и кога е необходимо да смъкваме температурата на детето

Необходимо е да смъкваме температурата , ако е над 39 градуса. Тогава задачата ви е да я намалите до 38.

9 C, измерена анално (или 38.5 градуса под мишницата). За намаляване на температурата използвайте парацетамол (ацетаминофен), ибупрофен. Никога не използвайте като температуропонижаващо средство аспирин, особено ако детето ви има варицела. Съблечете детето (не го увивайте!). Не забравяйте да пуснете хладен, свеж въздух в стаята. За да намалите температурата, можете да използвате и хладни бани (температурата на водата отговаря на нормалната телесна температура). Не използвайте алкохолни компреси, особено при малки деца. Не забравяйте, че алкохолът е отрова за детето.

висока температура

2. Защо парацетамолът и ибупрофенът не винаги помагат?

Факт е, че всички лекарства в педиатричната практика се отмерват на базата на теглото на всяко дете. За целта се използват специални измервателни спринцовки. Производителите често посочват на опаковката широки граници от рода на „от 6 месеца до 3 години“, като подценяват дозата. Не звучи сериозно една и съща доза да е подходяща за деца с тегло от 8 до 18 кг.

3. Как да приемате правилно антипиретици? (Изчислете дозата на лекарството)

Парацетамол (Panadol, Efferalgan) единична доза от лекарството – 15 mg/kg. Това означава, че за дете с тегло 10 кг еднократната доза би била 10 g x 15 = 150 mg. За дете с тегло 15 кг – 15 х 15 = 225 мг. Тази доза може да се прилага до 4 пъти дневно, ако е необходимо.

Ибупрофен (Nurofen) Единична доза от лекарството 10 mg/kg. Това означава, че дете с тегло 8 кг се нуждае от 80 mg лекарство еднократно, а дете с тегло 20 kg – от 200 mg. Лекарството може да се дава не повече от 3 пъти на ден.

Лекарствата понижават температурата в рамките на час и половина с около 1-1.5 градуса, не трябва да очаквате понижение на температурата до „нормата“ от 36.6 градуса.

лекарства при температура

4. Какви лекарства не могат да се дават на детето

Аналгин (метамизол натрий). Употребата на лекарството в цивилизования свят е забранена поради високата токсичност, инхибиращия ефект върху кръвообращението. У нас се предписва доста често за температура над 39 градуса като най-бързо температуропонижаващо средство. Все пак постоянната му употреба е, меко казано, опасна.

Аспирин (ацетилсалицилова киселина) – употребата на лекарството при деца под 12-годишна възраст с вирусни инфекции е забранена поради възможното развитие на токсична енцефалопатия с увреждане на черния дроб – синдром на Рейе.

5. Ето какво абсолютно НЕ ТРЯБВА да правите!

Прилагане на студени предмети върху „горещите места“ на детското тяло – това предизвиква спазъм на кожните съдове. А ако настъпи намаляване на температурата на кожата, температурата на вътрешните органи, напротив, се увеличава, което представлява изключителна опасност. Не е допустимо и обтриването с алкохол или оцет, защото през кожата тези вещества влизат в тялото на детето и следователно е възможно отравяне.

6. Какво да правим при спазъм?

Ако кожата на вашето дете въпреки високата температура е розова и влажна на допир, може да бъде сравнително спокойни – балансът между производството на топлина и преноса на топлина не е нарушен. Но ако при висока температура кожата е бледа, ръцете и краката са студени, а детето има втрисане, тогава това е т.нар. „бяла треска“, при която има спазъм на кръвоносните съдове. Причината може да бъде увреждане на централната нервна система, липса на течности, намаляване на налягането и други причини. При спазъм: 1) Опитайте се да дадете на пода таблетки Nosh-pа и интензивно разтрийте студените крайници на детето с ръце. Спомнете си, че антипиретикът няма да има пълен ефект до преминаване на съдовия спазъм. Не забравяйте да се обадите на Бърза помощ!

2) Избягвайте всякакви методи на физическо охлаждане – обтриване, увиване в студени чаршафи и др.! Вашето дете вече има спазъм на кожните съдове.

7. Каква форма на лекарство да изберем?

При избора на формата на лекарството (течна смес, сироп, дъвчащи таблетки, свещички) трябва да се отбележи, че лекарствата под формата на разтвор или сироп действат след 20-30 минути, в свещичките – след 30-45 минути, но ефектът им е по-дълъг. Свещички могат да се използват в ситуация, при която детето повръща, когато приема течност или отказва да пие лекарство. Свещичките е по-добре да се използват след дефекация на детето, те са удобни за даване през нощта.

Влез сега в най-бързо развиващата се здравна група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"
loading...