Опитайте приставката на Lekuvai.bg за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните новини директно в браузъра.
  • Днес: неделя, март 24, 2019

1 лъжичка в тестото и така бухна, че купата даже не го удържа , а колко мекичко и пухкаво стана само

февруари15/ 2019

Приготвяне:

30 мин

Готвене:
60 мин

Общо: 90 мин

Хранителна стойност:
500 kcal

Всички обичаме тестени изделия и като имаме повечко време домакините, които са по вещи в занаята винаги си правят тестото сами, но за съжаление не всеки път успешно. Но днес ще ви кажем една малка тайна, с която няма шанс тестото да не ви се получи, а от там и тестените закуски, които ще направите с него ще станат прелестни.

трикове за приготвяне на тесто

Цялата тайна е, че бабата добавяше грис към тестото, така че то да става ефирно и пухкаво. И днес ще ви споделим рецепта за вкусно тестос с грис, което със сигурност ще ви стане любимо!

 

Приготвяне на тесто

Защо да добавяте грис към тестото? Има няколко причини за това.

 Първо, грисът отлично абсорбира излишната влага, така че тестото става по-еластично. Второ, тестото с грис се оказва пухкаво и нежно.

трикове за приготвяне на тесто

Това ще подобри обичайната рецепта и ще даде на тестото необичаен вкус, и ще бъде сто пъти по-приятно да се работи с него. Важно е само да се придържаме към едно правило: за да стане печивото апетитно, се изсипва грис в топло мляко и се оставя да престои 10-15 минути. Тогава тестото ще стане отлично!

 

СЪСТАВКИ

2 супени лъжици. брашно
1 супена лъжица грис
3 супени лъжици. захар
1 супена лъжица прясно мляко
8 g суха мая
2 супени лъжици растително масло
1 яйце
щипка сол

 

ПОДГОТОВКА

В дълбока чиния излейте леко затопленото мляко, разтворете в него гриса

Добавете захарта към маята, смесете и оставете за 10-15 минути. След това добавете гриса, разреден в млякото, към брашното, разбъркайте и оставете за още 10 минути.

трикове за приготвяне на тесто

Сега добавете към сместа растителното масло и яйцето. Разбъркайте добре до гладка текстура.

трикове за приготвяне на тесто

Постепенно добавяйте брашно, като разбърквате равномерно. Сега замесете тестото и го сложете в голяма купа, покрита с памучна кърпа Оставете тестото за половин час да втаса

След това можете да направите всякакви сладкиши и закуски от тестото по ваша преценка. Тестото е идеално за абсолютно всичко. Затова вземете и пригответе специално печиво за себе си и вашите близки!

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятели!

Влез сега в най-бързо развиващата се здравна група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"
loading...