Опитайте приставката на Lekuvai.bg за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните новини директно в браузъра.
  • Днес: сряда, май 22, 2019

Скрити симптоми на фатално високо кръвно, които може да ви застигнат всеки миг

март12/ 2019

Официалните данни сочат, че в България хипертонията се е превърнала в епидемия-Всеки трети се оплаква от проблеми с кръвното. Високото кръвно създава много проблеми на пациентите с оплаквания, като така се натоварват и увреждат не само кръвоносните съдове и усърцето, и цялата система на човека.

Главният проблем е, че хората, които са установени с високо кръвно налягане не взимат адекватни мерки и не се лекуват подобаващо, не следят редовно положението си. Едва 12 процента от болните имат ефективен контрол на стойностите на артериалното налягане и са достигат смятаните за нормални при такива хора стойности 140/90.

Основна причина за лошите лечебни резултати са ниската степен на съпричастност на пациента към лечението.

Казано по-просто – пациентите много рядко спазват предписаните им от лекарите диета, физически режим и лекарствено лечение, нито пък обръщат внимание на признаците, сигнализиращи за сериозни проблеми с кръвното. 

А ранното откриване на заболяването е от изключително значение. В противен случай се увеличава критично рискът от усложнения, включително инфаркт и инсулт.

 

Внимание! Тези навици, за които никой не подозира, влияят на кръвното

„Когато кръвното налягане не се контролира, то може да се повиши до такава степен, че да я почувствате физически. Тези симптоми могат да се влошат и в някои случаи да доведат до внезапна смърт“, предупреждават кардиолози от Mayo Clinic.

Според лекарите, един от симптомите на хипертония може да бъде усещана за боцкане в ръцете или временно изтръпване, пише LiveStrong. Те обикновено настъпват по време на хипертонична криза, когато налягането надвишава маркировката 180/120 mm Hg, което изисква незабавно медицинско лечение. 

 

Топ 5 правила за хипертоници

Хипертоничната криза може да доведе до необратими увреждания на кръвоносните съдове. „Трябва незабавно да потърсите помощ от лекар, ако имате мускулни тремори, проблеми с говора, замъглено виждане или загуба на зрението, както и силно главоболие по неизвестна причина“, казват експерти от клиниката Mayo.

При липса на навременно лечение, рискът от бъбречна или сърдечна недостатъчност се увеличава. Болестта, наречена „тихия убиец“, рядко причинява явни симптоми и може да бъде фатална, ако не бъде контролирана, казват експертите. 

 

Лекарите посочиха необичаен симптом за хипертония

Много хора могат да имат високо кръвно налягане, без дори да го знаят. Специалистите подчертават, че ако имате общи симптоми на високо кръвно налягане, включително главоболие или силно притискане в гърдите, трябва да се консултирате с лекар и да държите кръвното си налягане под контрол.

Влез сега в най-бързо развиващата се здравна група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"
loading...