Опитайте приставката на Lekuvai.bg за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните новини директно в браузъра.
  • Днес: вторник, октомври 22, 2019

Време е да си припомним, че скоро ще цъфнат: Домашно глухарче сироп: лечебна суперхрана, за която не трябва да плащате нищо!

март14/ 2019

Глухарчетата скоро ще бъдат „в сезон“. Потърсете ги в ливадите, далеч от хаоса на трафика и замърсяването, събирайте техните златни цветове и стъбла, така че да получите домашен лек за много заболявания.

Глухарчето е изключително здравословно диво растение от семейството на Aster (Asteraceae), което е богато на витамин А и С, както и калций, калий и натрий. Става дума за една много силна билка, която стимулира системата на бъбреците, черния дроб и храносмилателната система, намалява холестерола, укрепва кръвта и помага при алергии.

От корените му са най-често се приготвя чай, който помага при проблеми с храносмилането, и неговата употреба на алкохол се препоръчва на хора, страдащи от диабет.

Стъблата на глухарчето почистват тялото, регулират обмяната на веществата, пречистват кръвта и стомаха. Най-известно е, че помагат за решаване на проблема на вирусните брадавици. „Млякото“ от средата на стъблото е необходимо за намазване на зърното, докато същото изсъхне и падне.

Ранна пролет глухарче листа (дива цикория), използвани за приготвяне салати и яхнии , и се препоръчват в диетата на бременни жени, кърмачки и жени в менопауза. Годни за консумация, са цветовете на глухарче, което се бере по обяд, когато е най-добре цъфнало.

От глухарче цветове обикновено се прави сироп или „мед“, който може да се добави към различни десерти и напитки само като лекарство, което е предимно за кашлица вместо сироп за децата.

Съставки за сироп от глухарче :

– 200 грама глухарче цветя със стъбло 
– 2 лимона 
– 1,5 литра гореща вода 
– 1 кг захар

Начин на приготвяне:

Първо нарежете на стъблата и цветовете на глухарчето, след това се налива топла вода.

2. Добавяте лимон нарязан на филийки или изцеден лимонов сок, и всичко заедно оставяте да къкри за около половин час.

3.

Прецедете течността, добавете още захар, и се готви за още 15 минути.

4. Горещият сироп се излива в предварително стерилизирана стъклена бутилка или буркан и внимателно се затваря. Съхранява се на тъмно и хладно място, само до следващия сезон на глухарчетата.

Влез сега в най-бързо развиващата се здравна група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"
loading...