Опитайте приставката на Lekuvai.bg за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните новини директно в браузъра.
  • Днес: вторник, ноември 12, 2019

Ето как най- лесно да се справите сами вкъщи с врасналия нокът

март14/ 2019

Врастване на нокътя наблюдаваме, когато нокът се забие в меката част, обграждаща нокътната плочка. Получава се най-често при пръстите на краката, като засегнат обичайно е палецът.

Този процес е съпътстван от зачервяване, болка, подуване, разраняване и ако не се вземат мерки по решението на проблема, би могло да се стигне до сериозни последици.

 

Но от какво всъщност е причинено врастването?

Понякога врастването би могло да се дължи на фамилна обремененост, но в голяма част случи е причинено от небрежност.

За появата на проблема до голяма степен допринася носенето на неудобни обувки. Друг път пък вината трябва да се търси в неправилното подрязване на ноктите. Каквато и да е причината обаче, е желателно е да се вземат мерки, за да не се задълбочава възпалението.

Като за начало започнете всяка вечер да киснете краката си в топла вода, смесена сморска сол. Това ще омекоти кожата под нокътя. Ако разполагате с масло от чаено дървоили екстракт от невен, бихте могли да добавите и няколко капки от тях. По този начин ще потушите възпалението и ще предпазите от атаката на микроби.

След като направите няколко процедури с топла вода, можете леко да повдигнете нокътя и да поставите под ъгълчето му малко парче от памучна марля. Намажете мястото с антисептично средство. Сменяйте марлята всеки ден. По този начин нокътят ще бъде отдалечен от кожата и няма да указва натиск върху нея.

 

Междувременно помислите и върху причината за възникването на проблема. Ако носите тесни обувки, ги сменете с по-свободни и удобни. Същото се отнася и за чорапите. През лятото си избирайте обувки, които са отворени, а през зимата избягвайте да носите такива, които са заострени. Имайте предвид, че ако не осигурите достатъчно пространство на пръстите си, положението ще се влоши.

Ако страдате от враснал нокът вече дълго време и се притеснявате, че не бихте могли сами да се справите с проблема, задължително потърсете лекар. При наличие на прогресираща инфекция може да се наложи и оперативно лечение.

Влез сега в най-бързо развиващата се здравна група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"
Database error