Опитайте приставката на Lekuvai.bg за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните новини директно в браузъра.
  • Днес: сряда, май 22, 2019

Това растение е по-ценно от злато, но много малко хора знаят това! Расте навсякъде, а ние го газим без да знаем, че е супер храна!

март16/ 2019

С високото си съдържание на желязо и витамин С, това растение е едно от най-здравословните на планетата. То всъщност осигурява повече желязо, отколкото спанака и повече витамин С от лимоните и портокалите.

Доста невероятно, нали?

Наименования: друмче, кресон, пореч, поточарка, изтравниче, мокреш.

Расте покрай извори, потоци, реки, езера и по Черноморското крайбрежие.

Използва се надземната част /свежите листа/, която се бере по време на цъфтежа.

Има все повече доказателства, че тази супер храна може да даде тласък на вашето здраве на много нива. Списъкът на ползи за здравето включва:

бори оксидативния стрес в тялото,
притежава мощни антиоксидантни ефекти
пречиства кръвта
регенерира клетките в тялото,
елиминира токсините от тялото
при възпаление на дихателните пътища
при кожни обриви
противовъзпалително действие върху бъбречните и жлъчни пътища, пикочния мехур

Много диетолози препоръчват консумация на това супер здравословно растение под формата на пресен сок, но никога неразреден. Тъй като е много силен, сокът може да доведе до възпалителен процес в гърлото и стомаха, поради което винаги трябва да се разрежда с вода в съотношение 1: 5 (сок и вода, съответно).

Важно е също да се знае, че сокът не трябва да се консумира всеки ден. По скоро веднъж на два дни.

Също така локалното приложение на този сок може да лекува различни кожни проблеми, включително и дефекти на кожата, загуба на коса и др. Лечението е доста лесно – само нанесете сока върху засегнатата област или направете компрес с него. Компресът от смачкани листа е изключително полезен за намаляване на появата на слънчевите петна.

Редица изследвания върху лабораторни животни са открили, че екстрактът от поточарка инжектиран в тялото инхибира развитието на рак и метастази. Други проучвания са установили, че поточарката намалява риска от сърдечно-съдови заболявания и предотвратява развитието на рак на гърдата.

Салатата от поточарка!

Измийте листата добре. Поръсете листата с малко сол и оцет и се оставя за един час. Добавете малко нарязан чесън, зехтин, лимонов сок. Оставете салатата да престои в продължение на 3 часа, преди да я изядете. Тази салата е идеалното допълнение към всяко ястие.

ВНИМАНИЕ:

Да не се употребява повече от 2 седмици.

Влез сега в най-бързо развиващата се здравна група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"
loading...