Опитайте приставката на Lekuvai.bg за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните новини директно в браузъра.
  • Днес: вторник, юни 18, 2019

10 минути на ден и забравих за сковаващите болки в гърба

април13/ 2019

Болките в гърба тормозят почти всеки втори човек. Причината е неактивният начин на живот и заседналата работа. Защо, защо не се движите? Заниманията по гимнастика отнемат много време и са скъпи. И не всеки може да се похвали, че има стадион около него, а и всички сме толкова погълнати от работата, че често ни домързява след това за каквато и да било физическа активност.

 Но намирането на 10 минути за упражнение у дома не е толкова трудно!

А проблемите, които ви измъчват от много години, тази непоносима болка в гърба и врата,  болките в ставите, умират..

 

Предлагаме ви пълен комплекс, който съдържа най-ефективните упражнения за укрепване на мускулите на гърба и справянето с болката- 10 минути и завинаги ще забравите за нея

болки в гърба

Упражнения за мускулите на гърба

Правете ги по- добре сутринта. Отделете поне една минута за всяко упражнение. Използвайте твърда повърхност, удобни дрехи и обувки.

 

1 упражнение

Това упражнение отпуска гърба и раменния пояс. Краката са отворени на ширината на раменете, ръцете са отпуснати. Направете усукване с ръце едновременно около кръста. Увеличете интензивността с всеки удар.

болки в гърба

2 упражнение

 Координацията, баланс и сръчност се развиват добре с това упражнение. Източната медицина смята, че упражнението лекува корените на болестите и укрепва имунитета на организма.

Застанете на единия крак, повдигнете другия, така че да е успореден на земята или по-високо. Ръката, от страната на повдигнатия крак, дръпнете напред, но не го разгъвайте до края. Спуснете втората, дланта да гледа към пода. Изглежда все едно се подпираш на две топки. В такава поза е достатъчно да задържите за няколко секунди. 

болки в гърба

3 упражнение

Това е едно от най-ценните упражнения в комплекса. Перфектно тонизира, облекчава напрежението от гръбначния стълб. Методът е прост: седнете на пода „по турски“, винаги на твърда повърхност. Ако се появи дискомфорт, използвайте мека подложка. Отпуснете се на пода и се върнете в изходната позиция.  Направете поне 12 пъти.

болки в гърба

Упражнение „Чук“

В това упражнение работи горната част на гърба, особено частта между лопатките. По-добре е да се изпълни веднага след упражнение 3 или в комбинация с него. Легнете по гръб, притиснете раменете си. Повдигнете и заобиколете. „Натиснете“ обратно на повърхността, като сменяте последователно ръце на раменете си. Направете 12 повторения, 6 за всяка ръка.

болки в гърба

Издърпване

най-простото упражнение. Релаксира мускулите след предишните, подобрява кръвообращението. Легнал по гръб, издърпайте пръстите си нагоре, изправете пръстите на краката си. Запомнете дишането, то трябва да бъде свободно и лесно. Останете в тази позиция за няколко секунди, 10 повторения са достатъчни. 

болки в гърба

„Свещ“

Известната ви „свещ“ – е в основата на това упражнение. Това е обърната асана в йогата, спомага за подобряване на паметта, увеличава скоростта на мислене. Също така предотвратява разширени вени. Как да изпълнявате, знаете много добре

„Сфинкс“ и „Кобра“

Това упражнение е и от йогата. Укрепва гърба, подобрява гъвкавостта и подвижността на прешлените. За да го изпълните, трябва да лежитепо корем, ръцете да се опънат. Повдигнете бавно горната част на тялото, огънете гърба си, облегнат на предмишницата, погледнете напред. Когато погледът ви е насочен напред, това е „сфинксът“. Сега внимателно дръпнете назад, за да видите тавана, получавате „кобра“.

Зародиш

 Винаги трябва да компенсирате изкривяването на гръбначния стълб в обратна посока. Упражнението подобрява храносмилането, ефективно е и за болки в коленете. Много е лесно да се изпълни: внимателно седнете на краката, ръцете, държащи коленете, или ги разтегнете напред. Задръжте за няколко секунди. След 8-10 повторения, седнете с изправен гръб.

Усукване

Много полезни упражнения за укрепване на мускулите на гърба  Вземете статично положение, както е показано на снимката. Обърнете главата си в обратна посока към усукването. 

Упражнение 10

Завъртанията имат мощна лечебна сила. Укрепване на долната част на гърба, разтягане на сухожилията. Извършва се в изправено положение, краката двойно разтворени на широчината на раменете, ръцете встрани. Без да се променя положението на ръцете, наклонете се на дясната страна. Направете няколко цикъла на дишане (вдишване-издишване) и докоснете глезена на левия си крак. Върнете се в изходната позиция. Повторете за противоположната страна, само 5-6 пъти всеки.

Не бъдете мързеливи да правите тези упражнения всяка сутрин. Здравият гръб е гаранция за добро здраве. 

Не забравяйте, че когато гимнастиката не помага и хроничната болка в гърба остава – консултирайте се с лекар! Ако статията е полезна, кажете на приятелите си за това!

Влез сега в най-бързо развиващата се здравна група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"
loading...