Опитайте приставката на Lekuvai.bg за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните новини директно в браузъра.
  • Днес: вторник, юни 18, 2019

Първото яйце задължително е червено. Защо и какво точно се прави с него – всичко за традицията на Великден:

април17/ 2019

Всички знаем, че според традицията на Великден първото яйце трябва да е боядисано в червено. Но замисляли ли сте се някога, защо точно в червен цвят? Ето обяснението на тази древна традиция:

Червеното яйце е знак за Възкресението на Христос.

Народите са възприемали яйцето като символ на Вселената и живота – жълтъкът олицетворявал бога слънце, черупката – бялата богиня, а цялото яйце – възраждането. Още от древността пък християните приемали червения цвят като символ на възкресението.

великденска традиция

Какъв е символът на червеното яйце?

Според преданието, Мария Магдалена поздравила император Тиберий с думите „Христос е възкръснал“. Той се засмял и отговорил: „Христос е възкръснал от мъртвите толкова, колкото яйцето в ръката ти е червено“. Но още преди да завърши думите си, яйцето, което тя носела като дар, се обагрило в червено.

Затова и Мария Магдалена често е изобразявана на иконите да държи в дясната си ръка червено яйце.

Друга легенда разказва, че когато Исус Христос бил разпнат на кръста, враговете му го замеряли със запъртъци. Божията воля обаче била такава, че щом развалените яйца се докосвали до тялото му, се превръщали в здрави, хубави, червени яйца. В чест на това чудо хората започнали да боядисват великденските яйца червени.

Според трета легенда, относно възникването на тази традиция, когато разпънали Христос на кръста, една кокошка дошла и снесла под него яйце. Стичайки се върху яйцето, кръвта му го обагрила в червено. Затова и първото яйце се боядисва в червено.

Защо останалите яйца се боядисват в различни цветове?

Легендата гласи, че Дева Мария се опитала да подкупи палачите на Исус с кошница яйца, за да не бъдат жестоки с него. Тя се разплакала, една сълза паднала върху яйцата и те се обагрили в чудни цветове.

Според друга легенда, когато Мария Магдалена отишла в гробницата, за да намаже тялото на Исус с благовонни масла, каквато е била древноюдейската традиция, яйцата, които си носела за обяд, грейнали във всички цветове на дъгата.

Синият цвят символизира непорочността, виолетовият – кръста, зеленият – Христовите ученици, а жълтият – Бог.

поверия за Великден

Какво се прави с първото яйце и как точно се боядисват яйцата според ритуала:

Според традицията великденските яйца се боядисват рано сутринта на Велики четвъртък или на Велика събота преди празника Възкресение Христово. Това става в ранни зори, когато мъжете са тръгнали на работа, а децата още спят – за да не урочаса някой ритуала.
Първото яйце трябва да се боядиса в червено. С него се прави кръстен знак върху челата и бузките на децата, а после и на всички останали от семейството. Това яйце се оставя настрана от другите, след което се слага пред иконата на Богородица. Там то заменя миналогодишното, което през цялото време е престояло в къщата – да носи здраве, радост и щастие на нейните обитатели. Яйцето се пази, за да носи късмет. Миналогодишното се изхвърля в течаща вода (река), а по вътрешеността му се съди за късмета в семейството – ако е здраво, очаква ви берекет, ако пък е вмирисано и развалено – ще ви преследва лош късмет.

Следващото яйце също е червено – то се оставя в църквата в събота вечерта, след празничното богослужение, което продължава след полунощ, или на другия ден. 

Според друга традиция второто яйце се заравя на нивата – да носи берекет и богата реколта.

Влез сега в най-бързо развиващата се здравна група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"
loading...