Опитайте приставката на Lekuvai.bg за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните новини директно в браузъра.
  • Днес: понеделник, юли 22, 2019

Възможно е да имате диабет от 5 години без да го знаете-Ето как да разберете!

април17/ 2019

Диабетът е коварно заболяване, с нищо не подсказва за своето наличие. Можете да имате диабет 5-7 г.

и да не усещате нищо. Отивате случайно на лекар и се открива много висока кръвна захар.

Ако не ходите редовно на профилактика няма как да го знаете.

Кой трябва да се изследва за диабет профилактично?

Това са онези хора, които имат първостепенен родственик с диабет, имат коремно затлъстяване, високо кръвно, висок холестерол или триглицериди. Жени, родили плод с тегло над 4 кг, задължително подлежат на скрининг за диабет. Всяка година трябва да се проверява кръвната захар. Диабетът, хванат навреме, гарантира по-малко усложнения след години. Това удължава живота.

Кое е правилното скринингово изследване?

Може да е случайна кръвна захар, или сутрин на гладно. От 2 г. има възможност да се проверява друг фактор – гликиран хемоглобин. Това е изследване, при което пациентът не е необходимо да се яви на гладно. Диагнозата не може да се постави само въз основата на едно изследване. При гранични стойности трябва да се проведе тест с обременяване с глюкоза. Приема се 75 мг глюкоза и се изследва кръвната захар на втория час. Тя може да е нормална на гладно (до 5,5 милимола), но ако е 11 милимола на втория час – означава диабет. Нещо по-лошо – тези, при които се открие диабет на втория час с тази стойност, са с по-лоша прогноза, отколкото тези, при които заболяването се открие с изследване на гладно.

Проф. Цветелина Танкова, Клиника по диабетология на Специализираната болница по ендокринология в София

Влез сега в най-бързо развиващата се здравна група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"
loading...