Опитайте приставката на Lekuvai.bg за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните новини директно в браузъра.
  • Днес: понеделник, юли 22, 2019

Излезе прогнозата за времето на Цветница и Великден

април18/ 2019

Април ще е топъл с температури над нормата, а валежите ще са под обичайните за месеца количества, сочат предварителните прогнози в навечерието на най-типичния пролетен месец.

Очаква се средните му максимални температури да са между 15 и 20 градуса, а средните минимални – между 4 и 9, обяви климатологът Симеон Матев пред Bulgaria ON AIR.

Валежните периоди през месеца ще са между 4 и 13 април и по Великден – 18 – 29 април.

Месецът ще започне с повишение на температурите след късното мартенско застудяване и те ще бъдат отначало близки, а към 3 – 4 април и над нормата.

Към момента може да се очаква по-висока динамика на времето със захлаждане и превалявания между 5 и 7 април.

Иначе според народните поверия, ако месецът е дъждовен, годината ще е плодородна. Априлски студ и слана пък вещаят неплодородна година.

Преди да дойде топлият април обаче, последната седмица от този месец ще напомни за променливия характер на Баба Марта.

Днес температурите на много места в страната ще минават 20 градуса, но от средата на седмицата започва застудяване.

Още във вторник ще се заоблачи и над Западна България ще започне да превалява. В сряда ще превали и в останалата част на страната, като в повечето райони валежите ще са слаби. Температурите ще се понижават и в планините ще вали сняг.

В четвъртък застудяването ще продължи и дневните температури ще са с 10 градуса по-ниски от тези в началото на седмицата, или ще варират от 8 до 13-14 градуса.

През последните дни на март ще се затопли, но сутрешните температури ще са доста ниски – от -2 до 3 градуса, по високите западни полета вероятно ще е и по-мразовито. Ще има и условия и за слани.

Като цяло март тази година протича с температури значително над нормите. За различните части на страната на база средна месечна температура отклонението е от 2 до 4 градуса над обичайното.

Влез сега в най-бързо развиващата се здравна група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"
loading...