Опитайте приставката на Lekuvai.bg за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните новини директно в браузъра.
  • Днес: понеделник, юли 22, 2019

7 симптома, които ви алармират, че може да ви се спука апендицита и незабавно трябва да отидете на лекар преди да е станало късно

април18/ 2019

Тъй като симптомите на апендицита доста наподобяват тези на други храносмилателни смущения, е важно да посетите доктор, който да постави точната диагноза допустимо най-бързо, за да избегнете преминаването му в перитонит.

Вижте за кои 7 симптома на апендицита говорим.

Апендиксът е малък орган с форма на тръбичка, намиращ се в началото на дебелото черво. Той е разположен в долната дясна част на корема, а предназначението му все още не е известно.

Апендицитът се появява, когато нещо блокира този малък орган като повишава налягането в него и затруднява кръвообращението до степен на поява на възпалителен процес.

Възможно е да застраши живота на болния, ако не се излекува навреме,защото този орган би могъл да се разкъса и инфекцията да се разпространи в стомаха. Но преди да се стигне до тази ситуация, докторите биха могли да извършат операция и да намалят риска от усложнения.

Алендицитът е често срещано заболяване във възрастовата граница между 10-30 години, но в действителност може да се появи във всяка възраст. Въпреки това е рядко срещан при деца на възраст под 2 години.

 

Основният симптом на апендицита е коремната болка. Успоредно с появата й се наблюдават и други симптоми, характерни за това заболяване.

Не забравяйте, че навременното диагностициране е изключително важно за избягването на по-сериозни проблеми. Затова нека да разгледаме 7-те симптома, за които трябва да внимавате.

 

1. Остра болка

Този вид болка обикновено се появява в долната дясна част на корема. Често интензивността й е променлива. В много случаи първите признаци на болка се усещат в областта близо до пъпа и дори в долната част на гърба. Болката се усилва при движение на краката или корема (например при кихане или кашляне).

 

2. Температура и втрисане

Симптомите на това заболяване биха могли да наподобяват тези при стомашни вируси. Освен болката можете да имате и температура, втрисане и потрепервания.

Лекарите предупреждават, че трябва да действате спешно при резки покачвания на телесната температура, съчетани с интензивна коремна болка. Това ще спомогне предотвратяването на усложнения като перитонит, възпаление на вътрешната лигавица на стомашната стена.

Добре е да знаете, че повечето случаи са съпроводени с темпуратура около 37.5 – 38.0° С.

 

3 .Гадене, повръщане и загуба на апетит

Гаденето, повръщането и загубата на апетит са три симптома, които се появяват при развитието на апендицита. Обикновено се наблюдават при 90% от случаите на заболяването, почти винаги след появата на болка в долната част на корема. Проблемът се състои в това, че много хора не им обръщат внимание. Тъй като тези симптоми са често срещани и при други медицински проблеми.

Ако тези симптоми не отшумяват през деня трябва да се свържете с лекар за поставяне на навременна и точна диагноза.

 

4 .Запек или диария

Запекът и диарията са често наблюдавани симптоми при болните от апендицит. Както и другите симптоми и тези могат да не са признак за нещо сериозно. Но въпреки това е най-добре да бъдете прегледани от специалист, особено, ако са съпроводени и от други оплаквания.

 

5. Газове и възпаление

Много храни могат да доведат до натрупването на газове и до чревни възпаления. Но когато и двата симптома се появят без видима причина, трябва да внимавате. Проблемите с апендикса биха могли да доведат до трайно възпаление с натрупване на газове и изявена стомашна болка.

 

6. Загуба на апетит

Хората, които обичайно си похапват добре, но изведнъж загубят апетит, трябва да поговорят с лекаря си, за да се открие причината за това. Много хронични болести водят до загубата на апетит, включително и апендицита и рака на дебелото черво. Въпреки казаното, това не означава, че имате сериозен проблем. А просто трябва да сте внимателни и да се консултирате с лекар.

 

7. Болка при отпускане след натиск

Симптом, при който се наблюдава усилване на болката при притискане и отпускане на долната дясна част на корема. Важно е да се избягва прекомерното притискане на тази област, тъй като това може да влоши състоянието на апендикса. Задължително посетете лекар, ако усещате болка след отпускането на тази област.

Аки си мислите, че имате симпоими за възпален апендицит, трябва веднага да посетите специалист. Той ще извърши съответните прегледи, за да ви постави точна диагноза.

Ако се потвърди възпалението на апендикса, ще последва хирургична намеса. Тази процедура се състои в малък разрез за отстраняване на възпаления апендикс.

 

Като допълнително лечение биха могли да бъдат назначени и интравенозни антибиотици за предпазване от инфекции.

Влез сега в най-бързо развиващата се здравна група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"
loading...