Опитайте приставката на Lekuvai.bg за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните новини директно в браузъра.
  • Днес: неделя, октомври 20, 2019

В неделя, 21 април е Цветница: 3 неща, които задължително трябва да направите в този свят ден!

април20/ 2019

Цветната неделя /Цветница/ се празнува една седмица преди Великден. Това означава, че през 2019 г.

честването ще се състои на 21 април.

На този ден традиционно се ходи на църква и се освещават върбови клонки.

Смята се, че на този ден върбата придобива магически свойства, които могат да предпазят къщата и нейните собственици от всичко лошо и нечисто. Осветените върбови клонки трябва да се пазят при иконите през цялата година. Забранено е да се ругае, да се бродира и шие, да се чисти къщата и да се прави тежка физическа работа.

Цветната неделя през 2019 г. е богата на традиции и поличби

 В църквата трябва да донесете броя клончета, колко членове са в семейството. След службата осветената върба се използва и за  „пердах“ за наричане за здраве, като който удря използва думите и трябва да каже: „Аз не удрям – върбата удря и здраве ти носи.“ С такъв обичай човек дава на другия сила и дълголетие. 

След това върбовите клонки се изсушават и се слагат зад иконите. Там лежат цяла година до следващата Цветница. Клончетата служат като талисман и защитават къщата от лоши хора и заболявания. Когато дойде време да махнете старите клончета те не трябва да бъдат изхвърлени. Те трябва да бъдат изгорени или пуснати във вода.

 

 

Влез сега в най-бързо развиващата се здравна група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"
loading...