Опитайте приставката на Lekuvai.bg за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните новини директно в браузъра.
  • Днес: понеделник, юли 22, 2019

С кои храни се самоубиваме бавно и мъчително!

април24/ 2019

Според проучването на Евростат у нас само 37% консумират плодове всеки ден при средно 64 % в ЕС и 85% в Италия. 
Няколко проучвания през последните месеци показаха, че българите се хранят все по-нездравословно и ако не се направи нещо спешно по въпроса, много скоро страната ще бъде изправена пред сериозна опасност от болести и ранна смърт.

България бе поставена на едно от последните места в ЕС по консумация на плодове и зеленчуци в изследване на Европейската статистическа служба. И не само това, но сме започнали да ядем много повече вносни неща, като банани и портокали например, вместо традиционните за трапезата ни ябълки, круши, дини и пъпеши.


При зеленчуците положението е сходно.

Те присъстват ежедневно в менюто на едва 45% от българите, докато в Ирландия и Белгия процентът е 84. 

 По данни на СЗО около 35% от българските деца ядат плодове всеки ден, а зеленчуци – 27%. Нашите подрастващи обаче са първенци по консумация на джънкфууд с високо съдържание на сол, захар и мазнини заедно с румънските си връстници. Всяко четвърто дете у нас слага в устата си чипс, снакс и вафли повече от три пъти седмично, като нездравословното хранене се съчетава и с много малко движение. СЗО препоръчва поне 60 минути активно физическо натоварване на ден. Това може да е ходене пеша или с колело до училище, но едва 45 процента от българчетата го правят.

Наскоро в медицинското списание “Лансет” бяха публикувани резултати от мащабно изследване по въпроса. Те показват, че 11 млн. души всяка година напускат този свят преждевременно, защото са се хранили нездравословно. Основните причини за това са прекомерна употреба на сол и малък прием на плодове, зеленчуци, фибри, ядки, семена и омега – 3 мастни киселини, които се съдържат най-много в морските храни.
Открихме, че нашата храна е много важен фактор за здравето, казва професор Кристофър Мъри от Вашингтонския университет, който е част от изследователския екип.

Така например е установено, че 10 от 11 млн. смъртни случаи, свързани с начина на хранене, се дължат на сърдечносъдови заболявания, при които солта е фактор. Тя води до високо кръвно и увеличава риска от инфаркт. Затова учените смятат, че храната се е превърнала в по-голям убиец от тютюнопушенето и е причина за един от всеки пет смъртни случая в света през последните години.

България също участва в проучването и отново е на опашката. Тя е сред страните с най-голяма смъртност, свързана с нездравословно хранене. Нарежда се сред държавите, в които над 397 души на 100 000 си отиват преждевременно заради това всяка година. На противоположния полюс са държави като Франция, Испания, Израел и Австралия.

“Най-важното нещо, което могат да направят хората, е да увеличат яденето на плодове, зеленчуци, ядки и пълнозърнести храни и да намалят количеството сол”, казва професор Кристофър Мъри. 

 

Влез сега в най-бързо развиващата се здравна група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"
loading...