Опитайте приставката на Lekuvai.bg за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните новини директно в браузъра.
  • Днес: понеделник, юли 22, 2019

Как да разберете дали ще получите удар ДЕН ПРЕДИ да се случи! Ето ранните симптоми при жените!

май06/ 2019

Готови ли сте за няколко тревожени факти?

Жените са по-склонни да получат инсулти!
Те са третата водеща причина за смърт на жените. Около 60% от смъртните случаи от инсулт се наблюдават при жените, което означава, че жените са по-склонни да получават инсулти отколкото мъжете.
Жените са по-малко склонни да разпознават признаците на инсулт или да получат незабавна медицинска помощ.

Интересно е, че 80% от ударите могат да бъдат предотвратени с диета, упражнения, промяна на начина на живот и медицински грижи.

От решаващо значение е да разберем защо жените страдат повече от инсулти, какви са признаците  при жените и какво можем да направим, за да ги предотвратим.

Какво причинява инсулт?

Кръвен съсирек блокира циркулацията на мозъка или кръвоносен съд в мозъка. Когато това се случи, мозъчните клетки са лишени от кислород и започват да умират. Способностите, контролирани от тази област на мозъка, като памет и мускулен контрол, се губят.

Докато много хора се възстановяват напълно след инсулт, почти две трети от оцелелите от инсулт страдат от известно увреждане. Това означава, че дори ако инсултът не ги убие, може да ги остави с увреждане (включително парализирани или неспособни да говорят, да ходят или да се грижат за себе си), депресирани и неспособни да живеят самостоятелно.

Защо има вероятност жените да получат инсулти?

Тютюнопушенето, затлъстяването, липсата на физически упражнения и неконтролираното високо кръвно налягане / холестерол поставят всички на повишен риск от инсулт. Съществуват обаче много физически проблеми, които са уникални за жените, което ги поставя в още по-голям риск и може да доведе до по-лоши резултати.

Жените живеят по-дълго

Жените по принцип живеят по-дълго от мъжете, а честотата на инсулт се увеличава с възрастта. По-високата смъртност и инвалидност може да се дължи на по-голяма вероятност жените да живеят сами по-късно в живота, което може да забави достъпа до животоспасяващо / мозъчно-спестяващо здравеопазване.

Жените имат различни хормони

Естрогенът и прогестин в пероралните контрацептиви и хормонозаместителната терапия са свързани с повишената честота на инсулт. Докато повечето жени могат да използват хормонозаместителна терапия без проблеми, тези, които пушат, не се упражняват и / или са с наднормено тегло, са изложени на повишен риск от инсулт.

Жените получават повече автоимунни заболявания

Жените получават автоимунни заболявания три пъти по-често от мъжете. Лупусът и други възпалителни автоимунни заболявания могат да увредят кръвоносните съдове и да доведат до образуване на кръвни съсиреци и / или разкъсване на кръвоносните съдове.

Жените получават повече мигрени

Мигрената може да увеличи риска от удар на жена два пъти и половина, а повечето хора, които страдат от мигрена, са жени.

Освен това, понякога, когато жените пристигат в болницата със симптоми, те са неправилно диагностицирани, докато не е станало твърде късно.

Какви са признаците на инсулти при жените?

Слабост на лицето
Слабост на ръцете
Трудност при говорене

Други симптоми на инсулт включват внезапна скованост на лицето, ръката или крака, проблеми с ходенето и внезапно главоболие, което се чувства като най-лошото главоболие в живота ви.

В допълнение, Националната асоциация за инсулт казва, че жените съобщават за симптоми, които са различни от тези, които обикновено изпитват мъжете. Те включват:

Загуба на съзнание или припадък
Обща слабост
Трудност или недостиг на въздух
Объркване или дезориентация
Внезапна поведенческа промяна
Възбуда
Халюцинации
Гадене или повръщане
Припадъци
Хълцане
Внезапна загуба на зрението на едното или двете очи

Получаването на медицинска помощ в рамките на 3 часа от първите симптоми на инсулта е от жизненоважно значение.

Какво трябва да направите, ако имате симптоми на инсулт?

Обадете се на 112 незабавно. Никой не познава тялото ви по-добре от вас.

 

Влез сега в най-бързо развиващата се здравна група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"
loading...