Опитайте приставката на Lekuvai.bg за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните новини директно в браузъра.
  • Днес: понеделник, юли 22, 2019

Жесток Бум! Кърлежите полудяха заради влажното време! Вече има заразени с Марсилска треска!

май08/ 2019

Заради влажното време популацията на хапещите насекоми поголовно расте, а пръскането срещу тях е затруднено от дъждовете и вятъра. Вече има и първи случай на ухапан мъж, диагностициран с марсилска треска.

По това време на годината тревата расте с часове и създава идеални условия за разпространението на кърлежи.

Експерти предупреждават, че трябва да сме много внимателни по време на разходки.

Заплашени са и домашните ни любимци, така че трябва да преглеждаме тялото им след всяко излизане навън. Най-лесната и ефективна мярка срещу ухапване е да носим дълги панталони, тъй като кърлежите атакуват основно долните ни крайници.

60-годишен мъж от пловдивско село се разболя от марсилска треска, след като бил ухапан по крака от кърлеж. Той постъпва за лечение в университетска болница „Св. Георги“ в Града под тепетата, като симптомите му са тревожни – температура, втрисане, болки по мускулите и обща отпадналост, съобщава „България Днес“.

„Диагностицирахме марсилската треска по характерния пъпчест обрив по цялото тяло на пациента. Това е първият случай за тази година“, обясни шефът на инфекциозната клиника към лечебното заведение доц. Андрей Петров.

„В случай на ухапване от кърлеж най-важното е той бързо да бъде свален от кожата. След всяка разходка в парка майките трябва да проверяват децата, а когато сме сред природата, трябва да проверяваме себе си. По-хубаво е да сме с дълги панталони и чорапи“, обясни проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести. Той препоръча още преди да излезем на разходка, да използваме репелент.

В десетки населени места в страната започна обработването на зелени площи срещу кърлежите, но капризите на времето променят плановете на местните институции. При очаквани валежи не се прави третиране, тъй като препаратът ще бъде отмит. Пръска се в паркове, градинки, терени за разходка на кучета, както и дворовете на училища и детски градини.

Влез сега в най-бързо развиващата се здравна група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"
loading...