Опитайте приставката на Lekuvai.bg за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните новини директно в браузъра.
  • Днес: понеделник, юли 22, 2019

Вижда се краят на една от най-коварните и смъртоносни болести

май08/ 2019

Важно научно откритие може да сложи край на ХИВ. Мъже, заразени с вируса имат нулев шанс да го предадат на партньора си при приемане на антиретровирусни лекарства.

Това съобщава „Гардиън”.

Проучването е извършено сред 1000 двойки из цяла Европа, където единият партньор е ХИВ-позитивен.

Резултатите са показали, че другият партньор не се е заразил даже при секс без презерватив. 

По време на 8-годишните тестове, 15 души са били заразени, но ДНК тестове показват, че вирусът е дошъл от трети човек, който не се е лекувал.

Проф. Алисън Роджърс от University College London твърди, че това е краят на проблема. „Това е брилянтно, фантастично”, казва проф. Роджърс, която е съавтор на изследването.

Ранни проучвания също така са показали, че лечението предпазва хетеросексуални двойки, при които единият партньор е ХИВ-позитивен.

Във връзка с това, Русия ще се опита да прокара закон, който да криминализира фалшивото разпространение на информация и отричане на ХИВ вируса. Около 1,2 млн руснаци са заразени, като нови 100 000 случая са регистрирани през 2018 г. Смята се, обаче, че има „тайно разпространение” на вируса в страната с още по-големи мащаби. 

Влез сега в най-бързо развиващата се здравна група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"
loading...